Skip to content

Steiner Ranger 6

Steiner Ranger 6

Uvod

Priča o optičkim ciljnicima Ranger s faktorom uvećanja 4x prava je priča o uspjehu – nevjerojatno su popularni i predstavljaju najbolji izbor za lovce u rasponu cijena od približno 1000 EUR. Prije gotovo godinu dana u tvrtki Steiner rekli su nam da rade na seriji Ranger 6, što nam je bilo drago čuti. Usavršavali su model Ranger 6 tijekom 2020. sve dok ga konačno nisu predstavili tržištu prije nekoliko tjedana. Važno je napomenuti da tvrtka Steiner neće povući trenutne modele Ranger sada kad se Ranger 6 pojavio na policama. Trenutni modeli i dalje imaju cijenu od oko 1000 eura (ovisno o modelu), dok su modeli Ranger 6 skuplji za oko 500 eura. Kakva poboljšanja donosi nova serija?

Steiner Ranger 6

Steiner Ranger 6

Raspon modela

Za sada su u seriji Ranger 6 dostupna samo 2 modela:

  • 1–6×24
  • 3–18×56

Širokokutni model (1–6×24) dizajniran je za lov pogonom za koji je korisno imati optičko uvećanje od 1x, a kroz njega možete gledati s oba otvorena oka. Omogućava vidno polje od 41 m na 100 m, što je izvanredno. Glavni konkurenti u ovom su cjenovnom razredu Kahles Helia 1–6x24i i Zeiss Conquest V6 1.1–6x24i.

3–18×56 dizajniran je za lov u sumrak, ali široki opseg povećanja čini ga savršenim i za lov na velike udaljenosti.

Također smo dobili informaciju da tvrtka Steiner radi na dva druga modela, 2.5–15×50 i 5–30×56. Datum predstavljanja još uvijek nije poznat.

Steiner Ranger 6

Steiner Ranger 6

Razlike u usporedbi s klasičnom serijom Ranger

  • Krenimo od najočitije razlike, faktora uvećanja. Standardni modeli imaju faktor uvećanja od 4x, dok serija Ranger 6 ima faktor uvećanja od 6x.
  • Za sada postoji 5 modela u standardnoj seriji i dva u novoj.
  • Ciljnici Ranger 6 imaju veću brzinu propuštanja svjetlosti od 92 % u odnosu na 90 % kod klasičnih modela optičkih ciljnika Ranger.
  • Nova serija upotrebljava poboljšano ED-staklo, čime se postiže još jasnija i oštrija slika.
  • Razlika je, naravno, u cijeni. Modeli Ranger 6 skuplji su za oko 500 € ako usporedimo cijene modela za slične svrhe iz obje serije.
  • Izvršene su neke izmjene na kupolama. Ove na novim modelima proizvode oštrije, glasnije klikove. Tvrtka Steiner je u novu seriju implementirala tehnologiju Zero Stop, koju nazivaju Zeromode.
  • Kućište ciljnika Ranger 6 nešto je sjajnije od onog kod standardnih modela. Razlika se može vidjeti na slici u nastavku.
Steiner Ranger 6

Steiner Ranger 6

Ostale značajke vrijedne pažnje

Modeli Ranger 6 nevjerojatno su kompaktni i lagani – tvrtka Steiner istodobno je uspjela povećati faktor uvećanja i zadržati kratku duljinu šasije. Zahvaljujući kratkom dizajnu, lako se mogu upariti s noćnim i termovizijskim nastavcima. Kao i standardni modeli, imaju osvijetljenu središnju crvenu točku koja se može prilagoditi svim uvjetima osvjetljenja (11 razina). Crvenu točku je moguće isključiti između pojedinačnih razina. Končanica je 4A-I, smještena u drugoj žarišnoj ravnini. Kupole su pokrivene i niskog profila. Sa samo jednim klikom točka udara može se pomaknuti za 1 cm na 100 m (0,1 MIL klikova). Kućište je iz jednog dela i izrađeno od aluminija. Oba su ciljnika pokrivena 10-godišnjim jamstvom.

Steiner Ranger 6

Steiner Ranger 6

Zaključak

Ciljnici Ranger s povećanim faktorom uvećavanja predstavljaju korisni napredak. U ovom cjenovnom rangu nema puno lovačkih ciljnika s faktorom uvećavanja 6x koji su toliko kompaktni, lagani i optički učinkoviti. Iz tog razloga računamo da će i oni biti jednako popularni kao i standardni modeli. Model 1–6×24 prodaje se po cijeni od 1499 EUR, dok se model 3–18×56 nudi po cijeni od 1649 EUR.

Galerija slik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)