Skip to content

Idealan komplet opreme za lov na pogonima

  • Andraž 

Osim bogate palete boja, branja voća te drugih plodova i proizvoda, jesen najavljuje i još nešto – vrhunac lovačke sezone. Iz perspektive lovca je to vrijeme koje nosi uzbuđenje. Ta činjenica je veselje samo po sebi. Za veliku većinu lovaca je skupni lov, a posebno lov pogonom na veliku divljač, taj koji donosi najveće dogodovštine i lovačke užitke u godini. To je također lov koji omogućava otpuštanje adrenalina, na što lovci strpljivo čekaju cijelu godinu.

Lov pogonom je pun suprotnosti i to ga svrstava među najzanimljivije načine lova. To je lov koji je pun kontrasta, isto kao i sama jesen. U jednom trenutku strpljivo i mirno čekaš, sjediš na tronošcu, polako promatraš svoju okolinu i tražiš nešto što bi moglo predstavljati promjenu. U sljedećoj sekundi čuješ pasji lavež, koji uobičajeno pokrene krv po žilama i nakon kojeg te samo trenutak ili dva dijele do skoka divljači i raspleta događaja kakvog si samo nekoliko sekundi unazad nisi mogao ni zamisliti. Lišće zašušti, začuje se pucketanje grana i ostane ti samo nekoliko sekundi da krajičkom oka opaziš pokret, podigneš i prisloniš pušku na obraz, otkočiš oružje, naciljaš divljač koja je iznenada stupila iza drva i ne misli se zaustavljati na svojem putu, pripremiš se  na pucanj, izdahneš i… okineš.

Za idealan rasplet i tijek događaja te radost nakon završenog lova treba uzeti u obzir nekoliko pravila i savjeta.

Na prvom mjestu je uvijek sigurnost. To ponajprije uključuje poštivanje uputa vođe lova pred samim početkom lova. Upute obično obuhvaćaju sigurne smjerova pucanja, na koju divljač smijemo pucati, iz kojeg smjera možemo očekivati pogon, pravila ponašanja i druge upute koje treba dosljedno poštivati do zadnjeg slova. Uzmimo u obzir da napuštanje pozicije može biti jako opasno te se nikako ne savjetuje jer ostali lovci naših pomicanja ne mogu predvidjeti i pratiti. Uvijek provjerimo gdje možemo pucati, a pred samim pucnjem budimo sigurni da je u smjeru pucanja za divljači uvijek zaklon u obliku zemlje, brda ili čega drugog. Nikada se ne odlučujmo za pucanj prema horizontu jer tada ne možemo znati gdje će metak završiti svoj put. U lovu nismo sami i ubrzani rad srca te želja po plijenu mogu u djeliću sekunde dovesti i do tragičnih događaja!

Nakon što je sigurnost osigurana, na sljedećem koraku možemo početi brinuti za sebe. Za uspjeh u lovu je osim toga da smo smireni, da se ne pomičemo iznenada, da ne stvaramo buku, da pokušamo smanjiti sve aktivnosti koje bi mogle uzrokovati neuspjeh u lovu, važno i to da za lov izaberemo pravilnu opremu.

Pobrinimo se da nam bude toplo i da do kraja lova ostanemo suhi. Lov može trajati i nekoliko sati pa nemojmo dozvoliti da nam drhtanje tijela i ozebli udovi pokvare dan. Za lov pogonom je ponajprije potrebno izabrati toplu odjeću jer ćemo se tijekom lova kretati ili jako malo ili ništa. Stoga je najvažnije svojstvo odjeće koju izabiremo za lov na pogonu to da je topla! Ostala tehnička svojstva odjeće (prozračnost, sušenje, šuškanje,…) su kod takve vrste lova marginalne ili u drugom planu. Za vrijeme lova se vremenski uvjeti mogu iznenada promijeniti i po nama počne sniježiti, kišiti ili nas iznenadi snažan vjetar. Pobrinimo se da izabrana odjeća bude i nepromočiva i otporna na vjetar. Ako se za to ne odlučimo, imajmo sa sobom u torbi barem neki nepromočivi pokrivač kojim se po potrebi možemo prekriti. Ako nam po prirodi brzo postane hladno, ponesimo sa sobom i grijaće uloške za noge ili ruke, grijanu obuću ili slično. Sve veću popularnost ima grijana odjeća (npr. AlpenHeat), čije je grijaće dijelove zbog baterija na punjenje moguće iznova napuniti preko električnog utikača i koji griju i po nekoliko sati, ovisno od postavki. Na sličan način djeluje i sve omiljenija planinarska obuća Alpina Hunter Heat, koja nam tijekom hladnih dana može uvelike olakšati čekanje na poziciji. Integriran sustav »Intemp« omogućava korisniku grijanje stopala do oko 5 sati (ovisno od postavljene jačine), a nakon lova baterije možemo ponovno napuniti. Tijekom hladnih dana je prilično dobrodošla i upotreba termo rublja jer je baš prvi sloj odjeće taj koji može bitno utjecati na našu ugodnost tijekom lova. Ja osobno u torbi uvijek nosim dodatnu majicu, rukavice i kapu.

Pobrinimo se da budemo vidljivi i da nas nije moguće previdjeti. Ne zaboravimo da je u skupnom lovu sa sigurnosnog vidika preporučljivo (mogli bi reći i neophodno) nositi bljeskajuću, svjetleću odjeću ili dodatke (trake na šeširima, kape živih boja, reflektirajuće prsluke i sl.), s kojima smo vidljiviji i odstupamo od okoline. Zbog prisutnosti oružja, želje po plijenu i povišene prisutnosti adrenalina u ostalih sudionika, pobrinimo se da smo vidljivi u svim vremenskim prilikama i okolnostima! U lovačkom svijetu postaje odjeća narančaste boje sve češća (isto tako i oružje živih, narančastih boja), zato lovac koji stoji na poziciji potpuno odjeven u narančaste i reflektirajuće boje nije više čudan prizor.

Fiziološke potrebe su najosnovnije potrebe koje ne treba zanemarivati. Ne zaboravimo uzeti koju bocu vode, toplog čaja i užinu, ako lov duže traje ili ako je između pojedinih prigona vrijeme za odmor ili ručak. Žeđa i glad nam isto mogu pokvariti dan.

Među osnovnu opremu lovca u lovu spada i oružje. Pred lovom se zanimajmo što ćemo sve loviti te u lov ponesimo oružje i streljivo koje odgovara svim propisanim zahtjevima o minimalnim kalibrima za divljač koju ćemo loviti, a meci neka po svojoj masi i strukturi odgovaraju zahtjevnim propisima i preporukama. U lovu u skupinama se brzo puca, udaljenosti su obično kratke, okolnosti nepredvidive i najčešće se preporučuju kalibri većih promjera i meci nešto većih masa. Razlog se skriva u tome da su pucnji na pogonima neprecizniji u usporedbi s klasičnim lovom s čeke, zbog čega je do to imati nešto rezerve u smislu prijenosa dostatne količine energije metka na divljač, a pored toga su nam na putu i prepreke poput grana, lišća, visoke trave i sl., što je isto tako razlog da ne želimo (pre)brze i male metke koji se već na putu raznesu zbog spomenutih prepreka ili njihov smjer skrene s putanje i najmanja travnata biljka. Još i važnije od izbora vrste puške je to da znamo s njom pravilno i sigurno rukovati, da smo uvježbani s puškom, znamo sva njena svojstva, osigurače, potencijalne otpusne okidače te da nam intuitivno po potrebi »sama padne u rame«. U toj vrsti lova možemo očekivati da ćemo imati mogućnost pucati na više životinja, da će između pucnjeva biti jako malo vremena ili da ćemo ispaliti manje precizan pucanj nakon kojeg će biti potreban brzi popravak. Zbog toga su u lovu u skupini popularne poluautomatske lovačke puške, pravocrtno repetirajuće lovačke puškerepetirajuće lovačke puške s rotirajućim cilindričnim zatvaračem te nešto egzotičnije »express« lovačke puške, kod kojih je moguće jako brzo ispaliti dva naboja jednog za drugim. Kod svih spomenutih pušaka postoji mogućnost brzog popravka prvog pucnja sa sljedećim. Izbor među tim tipovima pušaka je ponajprije stvar ukusa svakog pojedinca, ali za dobre rezultate pri pucanju je najvažnija vježba, vježba i samo vježba. Dali se radi o vježbi okidanja kod pucanja na pomiče ciljeve, za brzo repetiranje ili punjenje puške, dobre rezultate u lovu ćemo u ključnim trenucima doseći samo s dovoljno prethodnog treninga. Nek nam pred sezonu lova ne bude žao nekoliko naboja i cijene ulaznice, priuštimo si pokoji trening u jednom od u zadnje vrijeme popularno zvanih »pucačkih kina«. Na ustima cijevi lovačkih pušaka možemo u zadnje vrijeme opaziti i sve više plinskih kočnica, što je na pogonima posebno popularno zbog povećanja mogućnosti za brzi sljedeći pucanj bez preduge i nepotrebne stanke između pucnjeva.

Optička pomagala. Osim rijetkih pojedinaca koji su u današnje vrijeme još uvijek dosta spretni kod pucanja s mehaničkim ciljnicima, većina se ipak odlučuje za postavljanje optičkih pomagala s kojima si olakšavamo kako ciljanje divljači tako i dosezanje veće preciznosti prilikom pucanja. Najčešća i najkorisnija optička pomagala u lovu na pogonima su: crvene točke i širokokutni optički ciljnici. Jako važno je da među pucanjem na pomiče mete s pogledom zauzmemo čim šire vidno polje jer nam to omogućava nadzor nad situacijom i istovremeno olakšava traženje mete kroz optičko pomagalo. Idealno je ako tijekom ciljanja možemo držati oba oka otvorena i tako nadzirati veću površinu tijekom ciljanja i pucanja. Prednost crvene točke je u njenoj maloj masi i iznimnoj robusnosti. Još manje mase obično imaju refleksni nišani, koji su s druge strane i nekoliko osjetljiviji na sniježenje i zamagljivanje zbog disanja, a obojima fali svestranosti koju ima širokokutni optički ciljnik. On doseže široko vidno polje, a uz to ima i podesivo područje povećanja (što je korisno kod pucanja na veće udaljenosti ili ciljanje divljači), što crvena točka i refleksni ciljnik ne omogućavaju. Posljedično je zbog toga nešto veći, teži i obično skuplji.

Zaštita vida i sluha. Istina je da u lovu rijetko vidimo da lovci nose zaštitne naočale jer su i nesreće te vrste jako rijetke. Više smisla ima razmišljati o zaštiti sluha. Veliki broj pucnjeva koji se ispale iz lova u lov i iz godine u godinu tijekom života svakog lovca sigurno utječe na njegov sluh. Pravilno je upotrebljavati slušnu zaštitu i tijekom lova, a ne samo tijekom pucanja u streljani. Takav trend dolazi do nas iz sjevernih zemalja Europe, gdje su lovci počeli razmišljati o svojem zdravlju, a to znači i o sluhu. Nije nužno da ćemo zbog prigušivača slabije čuti divljač, upravo suprotno! Zaštita sluha postaje sve popularnija. Ta nam u lovu čak i može pomoći jer s njom prije začujemo pomicanje divljači i ostale zvukove. To su tako zvani aktivni prigušivači (ili čepovi) koji ojačaju sluh, a istovremeno ga štite jer smanje glasnost pucnja puške.

Dodaci. Za potpunu kombinaciju opreme u pogonskom lovu je smisleno dodati i prijenosnu stolicu na kojoj ćemo moći čekati duže vremena jer ne možemo znati koliko dugo će lov trajati. Skakanje s noge na nogu uz drvo nije najbolje rješenje jer nas divljač može opaziti. Ako nismo uz drvo ili na čeki koja omogućava naslon oružja, preporučljivo je sa sobom imati i stativ za pušku s kojim ćemo kod pucanja biti mirni i s kojim ćemo moći dovoljno precizno ciljati (pogotovo ako je udaljenost nešto veća). Ako stativ zbog terena nije potreban, može nam  poslužiti na putu do stajališta jer se na njega možemo uprijeti tijekom hodanja – ukratko, ne može nam škoditi! Sve te stvari uz samo oružje je obično prilično zahtjevno nositi u rukama tijekom hodanja, zato ne zaboravimo na univerzalni ruksak u kojeg ćemo moći pospremiti većinu opreme.

Avtor: Renato Brodar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)