Skip to content

Pulsar Accolade 2 LRF XP50 Pro

Pulsar Accolade 2 LRF XP50 Pro

Uvod

Budući da su sajmovi Shot Show 2021 i IWA 2021 otkazani, mnogo proizvođača sportske optike odlučilo je svoje novitete predstaviti na internetu, uključujući Pulsar. 20. siječnja 2021. predstavili su dva nova proizvoda – Helion 2 XP50 Pro, o kojem više možete pročitati u zasebnom članku, te Accolade 2 LRF XP50 Pro, koji ćemo opisati ovdje. Prva generacija modela Accolade svjetlo dana ugledala je 2018. godine. To su bili prvi termovizijski dalekozori u Pulsarovoj ponudi, a ubrzo su postali popularni na polju lova, potrage i spašavanja, sigurnosnih aplikacija itd. Ubrzo nakon toga objavili su verziju LRF, a nakon godinu i pol (početkom 2020.) javnosti su predstavili drugu generaciju. Nova verzija Pro, predstavljena prije nekoliko dana, nadograđena je inačica modela druge generacije. Budući da će modeli druge generacije biti ukinuti, model Pro možemo nazvati modelom treće generacije. Pogledajmo što je novo.

Pulsar Accolade 2 LRF XP50 Pro

Izvor: Pulsar

Unaprijeđeni senzor

Trenutačno je u seriji Accolade Pro dostupan samo jedan model, 2 LRF XP50.

Senzor je iste razlučivosti (640 × 480 piksela), ali je sada osjetljiviji, zbog čega prepoznaje manje temperaturne razlike. Pojam na koji treba paziti je NETD (ekvivalent izboja temperaturne razlike). Dva modela standardne generacije imaju NETD manji od 40 mK, dok se unaprijeđeni Pro modeli mogu pohvaliti nevjerojatnim NETD-om manjim od 25 mK. Pojačana osjetljivost ima velik utjecaj na prepoznavanje detalja (mogu se bolje uočiti anatomske značajke životinje). U uvjetima u kojima je temperaturni kontrast mali (zimi, po kiši, snijegu ili magli), razlika u prepoznavanju detalja između standardnih i novih modela jest najuočljivija.

Pulsar Accolade 2 LRF XP50 Pro

Izvor: Pulsar

Dosad su gumbi na uređajima iz serije Accolade bili crne boje. Treća generacija ima plave gumbe.

Pro verzija modela Helion 2 XP50 nadograđena je značajkama kao što su objektiv velike snage (F50/1.0), novo magnezijsko kućište i 1024 x 768 HD AMOLED zaslon. Ove primamljive značajke nisu dio modela Accolade Pro. Samo jedna značajna nadogradnja u seriji Accolade mogla bi biti razlog zbog čega će se model Accolade 2 LRF XP50 uskoro ukinuti, dok će Helion 2 XP50 ostati u Pulsarovoj ponudi, no po nižoj cijeni.

Pulsar Accolade 2 LRF XP50 Pro

Izvor: Pulsar

Ostale značajke

Model Pro je, osim senzora i boje gumba, zadržao karakteristike standardnog modela 2. generacije. Opremljen je istim zaslonom razlučivosti 640 × 480 piksela. Brzina osvježavanja od 50 Hz jamči neisprekidanu sliku, čak i pri promatranju meta koje se kreću. Model Accolade 2 Pro opremljen je Wi-Fi vezom i kompatibilan je s aplikacijom Stream Vision. Stream Vision i dalje je jedna od najsofisticiranijih aplikacija za pametne telefone na području noćne optike i termovizije. Slike i videozapisi spremaju se u internu memoriju uređaja čiji je kapacitet 16 GB. Kako biste dodatno poboljšali prepoznavanje detalja, u izborniku uključite opciju Image Detail Boost (Poboljšani detalji slike). Predstavljeni model ima domet prepoznavanja od 1800 m.

Pulsar Accolade 2 LRF XP50 Pro

Izvor: Pulsar

Kao dvogled, Accolade je ugodan za upotrebu, čak i tijekom duljih vremenskih razdoblja. Možete namjestiti međuzjeničnu udaljenost kako biste dobili optimalnu udobnost.

Isporučuje se s IPS7 uklonjivom baterijom koja omogućuje do 6 sati rada, ovisno o temperaturi okoline i upotrebljenim značajkama. Za 95 eura možete kupiti dodatnu bateriju, što je posebno korisno ako planirate dugi lov jer se baterija može zamijeniti u nekoliko sekundi. Možete kupiti i veću IPS14 bateriju.

Integrirani laserski daljinomjer može mjeriti udaljenosti do 1000 m s točnošću od +/- 1 m. Ako gumb za mjerenje držite pritisnutim, pokrenut će se način za skeniranje u kojem se očitanja udaljenosti neprekidno prikazuju.

Neke od ostalih značajki serije Accolade obradili smo u članku o modelima druge generacije. Kliknite ovdje i pročitajte članak.

Pulsar Accolade 2 LRF XP50 Pro

Izvor: Pulsar

Zaključak

Ukratko, jedine razlike između druge i treće generacije jesu osjetljivost senzora i boja gumbi. Novi senzor jamči bolje prepoznavanje detalja, osobito ako je temperaturni kontrast nizak. U takvim okolnostima novi Pro modeli daju bolje rezultate od uređaja s manje sofisticiranim senzorima. Modeli druge generacije uskoro se ukidaju, a novi modeli imat će istu cijenu od 4490 eura. Očekuje se da će isporuka početi krajem veljače, početkom ožujka.

Pulsar Accolade 2 LRF XP50 Pro

Izvor: Pulsar

Galerija slik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)