Skip to content

Pulsar Accolade 2

Uvod

Pulsar je jedan od najpopularnijih proizvođača noćnih i termovizijskih uređaja na svijetu, zahvaljujući izvrsnom omjeru cijene i kvalitete. Sjedište im je u Litvi, gdje Pulsar proizvodi većinu svojih proizvoda. Jedan od njih je Pulsar Accolade, termovizijski dalekozor.

Accolade 2 – NETD vrijednost smanjena sa 60 na 40 milikelvina

Serija je prvi put predstavljena 2018. godine i od tada je Pulsar vrlo nadogradio uređaje. Isprva su ponudu proširili modelima s ugrađenim laserskim daljinomjerom, a kasnije su ih poboljšali raznim ažuriranjima. Ove je godine Pulsar odlučio otići korak dalje – popularnu seriju Accolade naslijedila je serija Accolade 2. Razlika između prve i druge je u takozvanom termovizijskom kontrastu, koji se na engleskom naziva NETD (Noise Equivalent Temperature Difference). Ova značajka govori vam koliko dobro senzor na uređaju može razlikovati izuzetno male temperaturne razlike. Što je vrijednost niža, to je bolja percepcija detalja na slici. U prvoj seriji vrijednost je bila <60 milikelvina, a serija dva može se pohvaliti nevjerojatnom vrijednošću od 40 milikelvina, što je posebno izraženo na hladnoći, kiši i magli, a veliki napredak vidi se i u otkrivanju i procjeni rogova. Prvi model koji su predstavili je Accolade 2 XP 50, a s vremenom će ažurirati i ostale modele.

Pulsar Accolade 2

Što ostaje isto?

Sve ostale značajke ostaju iste, pa ćemo u nastavku članka opisati značajke prve i druge generacije. Prije svega, vrijedi spomenuti da su uređaji Accolade po kapacitetu identični uređajima Helion, razlikuju se samo u kućištu. Kod uređaja Accolade razlikujemo verzije XQ i XP. Kao i kod Helion uređaja, ni između Accolade uređaja s oznakama XQ i XP nema razlike u izgledu – razlikuju se po ugrađenom termovizijskom senzoru.
U obje grupe (XQ i XP) postoje dva uređaja koji se ne razlikuju po značajkama; razlika je samo jedna – jedan od modela ima ugrađen daljinomjer, a drugi nema. XQ uređaji opremljeni su senzorom razlučivosti 384 x 288 piksela, a promjer objektiva je 38 milimetara. Udaljenost između piksela je 17 µm. Minimalno uvećanje je 3,1x, a maksimalno 12,4x. Pri najmanjem uvećanju vidno polje iznosi 17,2 metra na 100 metara, a razlučivost zaslona 640 x 480 piksela. Maksimalna udaljenost na kojoj se toplina još uvijek može otkriti je 1350 m.

Pulsar Accolade 2

XP uređaji imaju senzor razlučivosti 640 x 480 piksela veličine 17 µm, a promjer objektiva 50 mm, što pruža oštriju sliku i niže minimalno uvećanje s većim vidnim poljem. Pri minimalnom uvećanju od 2,5 x, vidno polje je 21,8 metara na 100 metara. Za razliku od XQ serije, raspon uvećavanja kod XP je veći jer se slika može uvećati s 8x digitalnim zumom. Razlučivost zaslona je sa 640 x 480 piksela ista kao kod XQ serije, ali toplina se može detektirati i do 1800 m.

S termovizijskim dalekozorima Accolade divljač možemo prepoznati na udaljenosti od 500 m, ovisno o modelu uređaja i veličini divljači. Prednost termovizijskih uređaja je što ih – za razliku od analognih i  digitalnih noćnih uređaja – možemo  koristiti u svim vremenskim uvjetima, uključujući maglu i kišu. Ako je vani hladno, to je još bolje za promatrača jer će kontrasti boja na zaslonu biti još izraženiji zbog temperaturnih razlika. Njihova je prednost i to što se mogu koristiti danju i noću.
Nekoliko ćemo riječi posvetiti jedinstvenom obliku termovizijskog dalekozora. Budući da kroz ovaj uređaj možete gledati s oba oka, gledanje je mnogo ugodnije nego s monokularom. Najvažnija značajka za ugodno gledanje je podesiva međuzjenična udaljenost, što znači da se udaljenost između okulara može prilagoditi, čime se osigurava optimalno optičko iskustvo.

Lijepa i fluidna slika zahtijeva visoku brzinu osvježavanja, što znači da se slika mijenja bez vidljivih zaustavljanja. Uređaji Pulsar Accolade imaju hitrost osveževanja 50 Hz – slika se osvježava 50 puta u jednoj sekundi. Zbog brzog osvježavanja, uređaj osigurava neometan prikaz u stvarnom vremenu. Uređaji Accolade također se mogu pohvaliti sposobnošću fotografiranja i snimanja videozapisa. Pomoću funkcije Display off možemo brzo zatamniti zaslon, što je posebno korisno ako se divljač približava i želimo se sakriti.
Svi uređaji Pulsar Accolade imaju certificiranu razinu vodootporne zaštite IPX7, što znači da su otporni na kišu, čak se mogu potopiti na dubinu od jednog metra na 30 minuta. Mogu podnijeti vrlo niske temperature, sve do -25 ° C. Rade pomoću Pulsarove litijum-jonske baterije IPS7, koja osigurava rad uređaja do sedam sati. Baterija se može brzo zamijeniti, što je jedna od glavnih prednosti Accolade uređaja u odnosu na konkurentne uređaje, koji uglavnom imaju ugrađene, neuklonjive baterije koje nakon nekoliko godina uporabe počinju slabiti – pošto bateriju nije moguće zamijeniti, takve uređaje možemo samo baciti. Uređaji imaju ugrađeni Wi-Fi odašiljač, putem kojeg se možete povezati s pametnim telefonom. Aplikacija na pametnom telefonu (Stream Vision) omogućuje, između ostalog, prijenos slike s uređaja na telefon u stvarnom vremenu, prijenos fotografija i videozapisa te ažuriranje uređaja. Pulsar neprestano ažurira svoje uređaje kako bi osigurao njihovu dugoročnu konkurentnost.

Pulsar Accolade 2

Dva uređaja, koja uz ime imaju oznaku LRF, mogu se pohvaliti ugrađenim laserskim daljinomjerom, što je prava posebnost na civilnom tržištu. Za sada su ovo jedini dalekozori s ugrađenim laserskim daljinomjerom na civilnom tržištu, svi ostali opremljeni su samo takozvanim stadiametričkim daljinomjerom. Za razliku od preciznog mjerenja udaljenosti, taj djeluje na temelju procjene udaljenosti do divljači s poznatom veličinom. Pomoću Accolade LRF uređaja, korisnik može izuzetno precizno izmjeriti udaljenost do objekata udaljenih do 1000 metara. Kao rezultat, strijeljanje na veće udaljenosti je lakše i preciznije.

Cijena uređaja je 2700-5000 eura, ovisno o odabranom modelu. Prilikom kupnje dobivate trogodišnje jamstvo, a popravke su moguće i nakon tog razdoblja.

Zaključak

Opisani termovizijski dalekozori izvrstan su izbor za sve lovce koji traže vrhunski termovizijski uređaj za promatranje, pogodan za uporabu u svim vremenskim uvjetima. Promatranje s oba oka ugodnije je od promatranja s jednim okom, a istodobno uređaj možemo koristiti dulje vrijeme, a da nam oči ne budu umorne.

Galerija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)