Skip to content

Pulsar Proton

Pulsar Proton

Uvod

Pulsar je u zadnjih nekoliko mjeseci predstavio nekoliko izvanrednih optičkih uređaja i čini se da ova inovativna tvrtka iz Bjelorusije nema namjeru stati na tome. Danas su objavili da će predstaviti još jedan zanimljiv uređajProton, dodatak za termoviziju. On će zamijeniti jedinice Pulsar Core, koje su zadnjih godina bile nevjerojatno popularne. Krypton ostaje njihov vodeći dodatak iz područja termovizije, ali će Proton sigurno privući pažnju zahvaljujući svojim brojnim kvalitetama.

Pulsar Proton

Pulsar Proton

Jedinstven izgled

Krypton FXG50 koji je predstavljen prošle godine vrlo je sličan digitalnim priključnim jedinicama F455. Proton, s druge strane, ima potpuno novi dizajn, kompletno drugačiji oblik od onog na koji smo navikli kada je riječ o Pulsar proizvodima. To je njihov najmanji priključni dodatak za termoviziju do sad, sljedećih dimenzija: dužina – 248 mm, širina – 59 mm i visina – 75 mm. Njegova težina je 300 grama. Kućište je izrađeno od magnezija, a konstrukcija je otporna na jake trzaje. Uređaj je vodootporan (IPX7) i može se upotrebljavati na temperaturama do -25 °C.

Pulsar Proton

Pulsar Proton

Uređaj je opremljen s 3 gumba. Dva od njih, gumb za napajanje i gumb za snimanje slika i videozapisa nalaze se u ravnini s kućištem, dok je gumb za navigaciju kroz izbornik izdignut s lijeve strane kućišta. Nevjerojatno je svestran, možete ga pritiskati i okretati – s pomoću njega možete pristupiti svakoj funkciji u izborniku. Korištenje gumbima je intuitivno – nećete imati poteškoća čak ni ako se koristite uređajem u potpunom mraku. Na kućištu nema LED indikatora.

Gumeni okular i poklopac objektiva uključeni su u opseg isporuke, ali nisu pričvršćeni za uređaj, tako da će vlasnici Proton modela morati dobro paziti da ih ne izgube.

Montaža

Adapter više nije pričvršćen za uređaj s pomoću bajoneta kao što je to bio slučaj s modelom Core. Umjesto toga, postoji navoj za montiranje baš kao i na modelu Krypton. Za montiranje modela Proton na ciljnik upotrebljava se isti PSP adapter. Također možete kupiti adapter nekog drugog renomiranog proizvođača, kao što su npr. Rusan i Smartclip.

Pulsar Proton

Pulsar Proton

Jednom kada se adapter fiksira na Proton, najniži dio adaptera istovremeno je i najniži dio sklopa – ne morate brinuti dodiruje li uređaj cijev jer leži više od najnižeg dijela adaptera. Ovo je predstavljalo veći problem kod Core modela jer je uređaj bio više isturen prema cijevi od adaptera.

Za razliku od Core modela Proton ne mora biti usmjeren. Zaslon se može poravnati sa središtem vidnog polja optičkog ciljnika.

Ponuda modela

Za sada su dostupna dva modela, XQ30 i FXQ30. Standardni model XQ30 košta 2690 eura, dok je FXQ30 2590 eura. Ako nabavite standardni model i kasnije zaključite da bi monokular bio sjajan dodatak, možete ga naknadno kupiti.

Pulsar Proton

Pulsar Proton

Napajanje

Proton napaja baterija APS5 koja također napaja Axion XQ38 i Axion XQ38 LRF. Jednostavno se instalira; umetnite je u okrugli odjeljak za bateriju s prednje strane i fiksirajte je primjenjujući pritisak i okrećući držač baterije u smjeru kretanja kazaljke na satu. U kutiji se nalaze dvije baterije i punjač. Trajanje baterije je do 6 sati.

Pulsar Proton

Pulsar Proton

Optička svojstva

Kao što broj u nazivu sugerira, promjer leće modela Proton je 30 mm. Razlučivost senzora ista je kao kod senzora Pulsarovog modela Core – 384×288 (razmak između piksela 17 μm), ali je vrijednost NETD (Noise Equivalent Temperature Difference) poboljšana s <60 mK na <40 mK (u usporedbi s Core modelom), pružajući korisniku više pojedinosti, posebice po kiši, magli i u hladnom okruženju. Razlučivost zaslona daleko je bolja nego kod Core modela, 1024×768 umjesto 640×480. Tip zaslona je AMOLED. Brzina osvježavanja je 50 Hz, što znači da će slika biti ujednačena, čak i kada se promatraju pokretni objekti. Uređaj ima domet otkrivanja od 900 m. Jedno od najvećih poboljšanja odnosi se na načine rada u boji. Core je imao samo dva načina rada u boji, dok ih Proton ima osam. Fokus je fiksiran na 100 m.

Pulsar Proton

Pulsar Proton

Snimanje slika i videozapisa i aplikacija Stream Vision

Mnogi su se lovci žalili na nedostatak ovih značajki na modelu Pulsar Core. Lijepo je kada imate mogućnost „uhvatiti” trenutke lova i podijeliti ih s prijateljima. Proton je opremljen svim ovim značajkama. S pomoću crnog gumba na lijevoj strani (iznad plavog gumba za uključivanje) možete snimati slike i videozapise kad god to poželite. Datoteke se čuvaju u internoj memoriji uređaja (kapacitet 16 GB); slike se čuvaju u .jpg formatu, a videozapisi u .mp4 formatu. Uređaj možete upariti s aplikacijom za pametne telefone Stream Vision, koja je i dalje jedna od najboljih aplikacija u području noćnog promatranja i termovizijskih slika. Jednom kad izvršite uparivanje, možete streamati slike sa svojeg uređaja na zaslon pametnog telefona, pregledati slike i videozapise, konfigurirati prilagođavanja uređaja itd. Također možete ažurirati firmver uređaja putem telefona.

Pulsar Proton

Pulsar Proton

Opseg isporuke

Uređaj se isporučuje u kompaktnoj torbi s pregradama. Srednji dio rezerviran je za uređaj, a od drugog ga dijela odvaja mekana traka. Dobivate dvije baterije, punjač, adapter za napajanje, remen, USB kabel, krpu za leće, upute za upotrebu i jamstveni list. 

Uređaj ima jamstvo koje vrijedi 3 godine.

Pulsar Proton

Pulsar Proton

Proton naspram Core (sažetak)

Proton je 350 eura jeftiniji od modela Core. Ovo su značajna poboljšanja koja donosi:

  • Kompaktna, lagana forma
  • Poboljšana NETD vrijednost i razlučivost zaslona
  • Jednostavno rukovanje (intuitivno postavljeni gumbi)
  • Snimanje slika i videozapisa
  • Kompatibilnost s aplikacijom Stream Vision
  • Odjeljak za bateriju APS5
  • 8 načina rada u boji

Jedini uočljivi nedostaci su b (po ovoj cijeni bi se očekivalo da leća bude veća) i fokus fiksiran na 100 m.

Pulsar Proton

Pulsar Proton

Zaključak

Pulsar je još jednom osmislio fantastičan uređaj koji će se sigurno prodavati uspješno kao i njegov prethodnik. Krypton ostaje njihov vodeći dodatak za termoviziju, ali razlika u cijeni između modela Krypton i Proton možda će biti odlučujući faktor mnogima da daju šansu potonjem modelu. Uostalom, njegovo je kućište nevjerojatno kompaktno i ima pregršt značajki. Jedino je u pogledu optičkih svojstava inferioran u odnosu na Krypton. Cijena modela XQ30 iznosi 2690 eura, dok FXQ30 košta 2590 eura. Pulsar će ih početi isporučivati već danas.

Galerija slik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)