Skip to content

Zakaj je potreben odvzem 200 medvedov iz okolja v Sloveniji? Takšen je letni prirastek.

vir: Pixabay

Če je bilo še ob osamosvojitvi Slovenije v državi okoli 350 medvedov, jih je danes že okoli 750, letni prirastek pa je 200 kosmatincev, piše rtvslo.si. Upravno sodišče je na pobudo okoljevarstvenikov zadržalo izvajanje odstrela, kmetovalci napovedujejo katastrofo.

Kmetje bi najraje odstrelili čim več medvedov, nekateri okoljevarstveniki na drugi strani pa o kakršnem koli odstrelu nočejo niti slišati. Nevladna organizacija Alpe Adria Green je tako proti državi zaradi odloka ministrstva za okolje in prostor o odvzemu 200 medvedov iz okolja (175 odstrel + 25 druge izgube) sprožila tožbo na upravnem sodišču, ki je prejšnji teden začasno zadržalo odstrel.

Brez letošnjega predvidenega posega v populacijo rjavega medveda v Sloveniji bo število kosmatincev pri nas naraslo na okoli 950. “Začeli se bodo resni konflikti, zanima me, kdo bo odgovarjal, ko bo začelo prihajati do večjih napadov na ljudi, lahko tudi do smrtnih žrtev, gre za izredno neodgovorno ravnanje,” je Ravnik za rtvslo.si komentiral poteze okoljevarstvenikov in upravnega sodišča, ki bi po njegovem moralo tožbo zavreči.

Pogosto je slišati očitke, da je odstrel namenjen lovskemu turizmu, kar po Črnetovih besedah niti slučajno ne drži, ampak gre za vzdrževanje ravnovesja pri številčnosti živalskih populacij.

Članek v celoti preberite na rtvslo.si.

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)