Skip to content

Zakaj je pomembno, da v naših gozdovih živijo risi, volkovi in medvedi?

Miha Krofel, raziskovalec in profesor na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani je svoje (poklicno) življenje posvetil divjim zverem, priču donose 24ur.com.

Že okoli 200-krat se je srečal z medvedom, ki jih od velikih zveri tudi največ lomasti po naših gozdovih. Tudi z volkovi si je bil blizu, pred leti z volkuljo še kako blizu, ko je nanjo naletel v brlogu, ko je preverjal stanje njenih potomcev.

Kako stabilne so populacije velikih zveri v Sloveniji?

Niso. Populaciji volkov in medvedov naraščata, populacija risov upada. Od leta 2010, ko imamo natančnejši monitoring volkov, beležimo približno sedemodstotno letno rast. Za zadnja leta ocenjujemo, da je pri nas okoli 60 volkov, vendar se ta številka medletno zelo spreminja. Medvedov ga okoli 900.

Volkovi in risi so teritorialni, to pomeni, da sami regulirajo svojo številčnost na določenem območju. Pri volkovih je teritorij velik v povprečju 400 kvadratnih kilometrov in vsakega obvladuje ena družina (trop) ter ga brani pred tujimi volkovi. Medved, na drugi strani, je posebnež. Ni teritorialen, kar je povezano s tem, da ni plenilec, ampak vsejed.

Cijeli članak na 24ur.com.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)