Skip to content

Vukovi napali stado ovaca, stočar neće dobiti obeštećenje jer nije poštivao novi zakon

U Murvicama nedaleko Zadra, u Hrvatskoj, vukovi su stočaru Valentinu Žiliću napali stado od 120 ovaca, od toga zaklali njih 6, a naklali 7 ovaca, a o čemu smo pisali.

Vukovi napali stado od 120 ovaca

Analizom ugriza na zaklanim i naklanim ovcama vještakinja prepostavlja da su u napadu sudjelovala najmanje tri vuka, donosi Agroklub.

O zaštiti stoke i potrebi ogradnje stada, govorio je za Lovce Balkana stručnjak za zvijeri Vedran Slijepčević, a o čemu možete čitati.

Vedran Slijepčević stočarima: ‘Makija je idealna za skrivanje vukova i čagljeva, zatvarajte stoku’

Novi pravilnik o naknadi štete

Najtužnije u cijeloj priči je da mlada obitelj Žilić, kako sada stvari stoje, najvjerojatnije neće dobiti novčanu naknadu za štetu koju su u njihovom toru počinili vukovi.

Naime, prije 20-ak dana, točnije 31. studenoga na snagu je stupio novi Pravilnik o naknadi štete od životinja strogo zaštićenih vrsta kojim se bitno pooštravaju mjere zaštite od napada zaštićenih divljih zvijeri. A, što to znači?! Prema riječima vještakinje Ane Grgas, a temeljem odredbi Zakona o zaštiti prirode i Pravilnika o postupku sprječavanja i nadoknade štete od životinja strogo zaštićenih divljih svojti oštećenik je dužan na primjeren način i na svoj trošak učiniti sve radnje i zahvate, kako bi se spriječio nastanak štete, donosi Agroklub.

U područjima gdje se mogu očekivati ili se učestalo pojavljuju vukovi, stoka mora imati pastira, pastirskog psa, u tijeku noći mora biti zatvorena u staji ili u odgovarajuće zaštićenom toru odnosno, električnoj ogradi i /ili ogradi od debele žice koja se ne uvija. Minimalna visina žice treba biti 1,8 metara. U slučaju u Murvici niti jedan od ovih uvjeta nije u potpunosti ispunjen. Ograda tora je “sklepana” od dasaka, a ni na ulazu u nadstrešnicu ili ovčarnik nije bilo žičane ograde. “Da je bila ograda, vukovi ne bi mogli u ovčarnik”, kaže vještakinja Grgas.

Oštećeni Žilić nema ni Pravilnikom propisane pse i to dresirane tornnjake i hrvatske ovčare.

CIjeli članak na Agroklubu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)