Skip to content

Vortex Razor HD LHT

Vortex Razor HD LTH

Uvod

Oduševili smo se kad smo čuli vijest da Vortex predstavlja nove ciljnike na IWA 2020. Iako je sajam odgođen, očito je iz specifikacija da su ciljnici serije Razor HD LHT dizajnirani za europskog lovca. Zašto? Nastavite čitati kako biste saznali.

Vortex Razor HD LHT – lagani pratilac

Nakon mnogo godina čekanja, stigla je – serija ciljnika za lov Vortex sa svim značajkama koje cijeni većina europskih lovaca. Ciljnici imaju cijev od 30 mm, lovačku končanicu u drugoj žarišnoj ravnini, laganu šasiju, osvijetljenu središnju točku, korisni opseg uvećanja od 5x, faktor uvećanja 3–15x, otvorenu kupolu za elevaciju s funkcijom zaključavanja i 0,1 MRAD klikova . Baš kao i ostale Vortex optike nazvane Razor, i ove su proizvedene u Japanu.

Vortex Razor HD LTH

Vortex Razor HD LTH

Asortiman modela

Za sada su predstavljena dva modela:

  • 3–15×42 (dostupno s MOA i MRAD klikovima)
  • 3–15×50 (dostupno samo s MRAD klikovima)

Model 3–15×42 dolazi s končanicom HSR-5i u konfiguraciji MOA ili MRAD, ovisno o odabranoj vrijednosti klika. Ciljnik 3–15×50 opremljen je končanicom G4i BDC (MRAD).

Vortex Razor HD LTH

Vortex Razor HD LTH

Značajke serije Razor HD LHT

LHT je skraćenica od Light Hunter Tactical, koji savršeno opisuje seriju. Riječ je o laganim lovačkim ciljnicima s nekim prepoznatljivim značajkama taktičkih ciljnika.

Oba ciljnika imaju vrhunske značajke serije Razor. Mogu se pohvaliti sjajnim optičkim performansama, s oštrom slikom od ruba do ruba. Kromatska aberacija svedena je na minimum, a kakvoća boja na visokoj je razini. S antirefleksnim premazom XR ™ nanesenim na leće, propusnost svjetlosti je iznenađujuće velika.

Vortex Razor HD LTH

Vortex Razor HD LTH

Šasija je izrađena od jednodijelnog aluminija zrakoplovnog razreda, dovoljno robusnog da pruži apsolutni otpor trzaju – bez straha ga možete postaviti na puške s povratnim trzajem. Cijev ima promjer 30 mm. 3–15×42 i 3–15×50 teže 540, odnosno 580 grama.

Zanimljivo je da ovi ciljnici imaju fokus na zaključavanje, što znači da se podešavanje dioptrije može zaključati obrnutim prstenom za zaključavanje. Ova je značajka bila uobičajena u prošlosti, ali danas je prilično rijetka, a koristi se kod manje od 10% ciljnika. U svakom slučaju, korisno ju je imati, pogotovo ako ste jedini korisnik ciljnika. Nakon što je postavka postavljena optimalno i zaključana na mjestu, ne morate se brinuti hoćete li slučajno premjestiti dioptriju tijekom lova.

Elevacijska kupola je taktičkog tipa, bez poklopca, dok je kupola za podešavanje smjera zatvorena. Kako bi spriječio neželjena kretanja elevacijske kupole, Vortex je implementirao funkciju zaključavanja. Jednostavno je za uporabu – kako biste otključali kupolu, jednostavno je izvucite i gurnite natrag da se zaključa na svoje mjesto. Još jedna zanimljiva značajka je nova značajka nultog zaustavljanja koju Vortex naziva RevStop Zero System. Paralaksa je prilagodljiva i može se postaviti od 20 m do beskonačnosti.

Vortex Razor HD LTH

Vortex Razor HD LTH

Ovi su ciljnici opremljeni središnjom osvijetljenom točkom s 10 razina intenziteta. Sustav osvjetljenja pametno je dizajniran i razlikuje se od onoga što smo navikli imati na drugim ciljnicima. Na kupoli paralakse nalazi se gumb koji trebate pritisnuti nekoliko sekundi kako biste uključili osvjetljenje. Kada jeuključeno, koristite gumb za pomicanje s razine 1 na 10. Jednom kad dođete do max. intenziteta, točka će zasvijetliti tri puta. Pritiskom na gumb od ove točke nadalje smanjivat ćete osvjetljenje dok ne dođete do najniže razine na kojoj končanica ponovno zasvijetli. Da biste isključili osvjetljenje, držite gumb nekoliko sekundi. Sustav osvjetljenja napaja baterija CR2032.

Vortex Razor HD LTH

Vortex Razor HD LTH

Novi ciljnici LHT impresioniraju širokim prozorčićem za oko koji je dobrodošao, posebno u užurbanim situacijama lova u kojima je ključno brzo nišanjenje mete. Prozorčić za oko je također impresivno širok, što daje dojam da je cijev ciljnika nevjerojatno tanka.

Zaključak

Oni su znatno lakši od svih ostalih trenutnih Razor ciljnika u Vortexovoj ponudi. Iz tog razloga sigurno će privući pažnju lovaca koji traže izvrsnu optiku. Svaki kupac dobiva Vortex VIP jamstvo koje je šlag na torti. Oba su već dostupna po cijeni od 1200–1300 € (model s većim objektivom je skuplji za oko 100 €).

Galerija slik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)