Skip to content

Vortex Fury HD 5000 AB 10×42

Vortex Fury HD 5000 AB 10x42

Uvod

Tržište dvogleda s laserskim daljinomjerom nastavlja cvjetati. Sve je započelo prije nekoliko godina kada su proizvođači bez prethodnog iskustva na ovom polju predstavili svoj prvi uređaj ove vrste. Vortex je bio jedan od njih – model Fury predstavili su 2017. U to je vrijeme glavni konkurent bio Kahles Helia RF. 2019. lansirali su na tržište drugu generaciju, koja u teoriji može osigurati očitanja do 4600 m, ako se mjeri na jako reflektirajućim površinama u optimalnim uvjetima. Sada je tvrtka Vortex osmislila treću generaciju ovog uređaja, kojemu je dodala dugo očekivani balistički kalkulator.

Vortex Fury HD 5000 AB 10x42

Izvor: Vortex

Napokon, Fury s balističkim kalkulatorom

Novi Fury jamči Wi-Fi povezivost, što korisniku omogućuje povezivanje s aplikacijom za pametni telefon pod nazivom Fury HD. Aplikacija radi na pametnim telefonima s operacijskim sustavima Android i iOS. U aplikaciji možete promijeniti postavke uređaja, kalibrirati uređaj, stvoriti balističke profile i prilagoditi svoja rješenja za gađanje mete promjenom parametara.

Na modelu Fury možete birati između 3 balistička profila (A, B, C). Tri zadana profila namijenjena su sljedećim kalibrima: .308, 6.5 i 5.56. Možete stvoriti vlastiti balistički profil i dodijeliti ga bilo kojem od postojećih balističkih profila – A, B ili C. Zatim podatke možete prebaciti u dalekozor, odabrati željeni profil u izborniku dalekozora i spremni ste za akciju. Kada pritisnete gumb za mjerenje, najprije će vam se prikazati udaljenost do promatranog objekta, a zatim korekcija (mjerna jedinica i smjer rotacije također se prikazuju na zaslonu). Osim toga, dalekozor možete upariti s modelima Kestrel Elite. Tvrtka Vortex pripremila je temeljito objašnjenje kako upariti ove dvije komponente – možete ga pogledati ovdje. Aplikacija za pametni telefon nevjerojatno je jednostavna za upotrebu i podiže Fury AB na potpuno novu razinu, a da ne spominjemo povećanu točnost kao rezultat balističke korekcije.

Vortex Fury HD 5000 AB 10x42

Izvor: Vortex

Fury AB ima i druge zanimljive značajke kao što su elektronički kompas, termometar, senzori tlaka i senzori vlage.

Je li poboljšana i optika?

Na optici nisu napravljene nikakve promjene u odnosu na model kojemu nedostaje napredni balistički softver. Premaz XR™ nanosi se na staklo kako bi se povećala brzina propuštanja svjetlosti, zajedno s dielektričnim premazima i premazima za korekciju faze koji povećavaju kvalitetu slike. Premaz ArmorTek®, koji se nanosi na vanjsku stranu leća, štiti ih od abrazije i odbija prljavštinu i prašinu. U njihovoj je ponudi ostao samo jedan model (10 × 42), čije vidno polje ostaje isto: 98 m na 1000 m. U teoriji dalekozor može mjeriti udaljenost do 4600 metara.

Vortex Fury HD 5000 AB 10x42

Izvor: Vortex

Što je sa šasijom? Ima li ikakvih noviteta?

Izgled dalekozora ostaje isti, no na lijevoj strani mosta postavljeni su dodatni gumbi. Ovi gumbi olakšavaju upotrebu novih funkcija. Tvrtka Vortex koristi istu tamnozelenu boju i za kućište, a utori na stranama omogućavaju sigurnije držanje.

Zaključak

S nestrpljenjem smo čekali da Vortex predstavi LRF dvogled s naprednim balističkim kalkulatorom jer je to trend budućnosti u ovom polju. Novi Fury AB s približnom cijenom od oko 1600 eura natječe se protiv Sig Sauerovog modela KILO3000BDX. Ova su dva trenutno najpristupačnija LRF dvogleda na tržištu s naprednim balističkim rješenjem i mogućnosti povezivanja s aplikacijama za pametne telefone. Kao da ovo nije dovoljno primamljivo, tvrtka Vortex vam nudi pokrivenost njihovim VIP jamstvom. Očekuje se da će model bez balističkog kalkulatora ostati u ponudi tvrtke Vortex po istoj cijeni od 1300 eura.

Vortex Fury HD 5000 AB 10x42

Izvor: Vortex

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)