Skip to content

VIDEO: RIKA JELENA – Najveći prirodni spektakl koji se upravo odvija u našim šumama

Još snen, u mrklom mraku, za trenutak se nisam mogao snaći, jesam li u savani Afrike pa negdje riču lavovi ili majmuni urlikavci Amazoni gdje sam također proveo nebrojene dane u šatoru. No, brzo sam se razbudio i bilo mi je jasno o čemu se radi – to preko Drave u gustim šumama vrba i topola riču jeleni, ispremiješani s ponekim cviljenjem čaglja

Početak je bloga hrvatskog biologa, istraživača i snimatelja Gorana Šafareka za Index.hr. Dijelove prenosimo u nastavku.

‘Usred sam jednog od najupečatljivijih prirodnih spektakala u Hrvatskoj – parenja jelena koje se odigrava krajem ljeta i početkom jeseni u nizinama i nešto kasnije u planinama.

Centar rike jelena, nesumnjivo je Kopački rit, ogromno prostranstvo poplavnih šuma, šašika, vrbika i trščaka, carstvo orlova štekavaca i bezbrojnih drugih ptica, vidri, kornjača, žaba… Možda nema ljepšeg prizora u Kopačkom ritu od onoga kada u izlazeće sunce iz obližnje šume iskorači ponosni jelen.

Potkraj kolovoza, kad su još dnevne vrućine velike, ali jutra sve svježija, budi se u jelenima nagon za razmnožavanje.

Koliko jelenom tada vladaju hormoni, govori činjenica da prije rike ponekad rogovljem udara po stabalcima i grmlju takvom žestinom da ih skoro sasvim izlomi. Može se iskaliti i na mravinjaku.

Najaktivniji su mužjaci od sedam, osam i devet godina. Formiraju harem ženki koje potom čuvaju od ostalih mužjaka, a održavaju i svoj teritorij kojeg označuju lučevinama iz mirisne žlijezde na suzištima očiju.

Rikanjem se mužjaci i odmjeravaju, jer intenzitet glasanja pokazuje snagu i kondiciju. Kada ljubavni zov nije dovoljan, često nastupaju i prave borbe kada dva jelena ukrste rogovlje i guraju se, pokušavajući ubosti suparnika parošcima u bok. To mladi jelen pokušava svrgnuti vlasnika harema. Jeleni u rici smršave i do 30 kilograma.’

Blog u potpunosti pročitajte na Indexu.

U Kopačkom ritu nema lova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)