Skip to content

VIDEO: Lov na jelena lopatara u lovištu Bukovac – Novakuša

Piše: Igor Ilić Serval

Snimanje lova u doba parenja divljači uvijek je poseban izazov. Stoga, kad me je prijatelj Slobodan Bobo Graber pozvao, da u Državnom lovištu Bukovac – Novakuša (Hrvatska) pokušam snimiti lov na jelena lopatara u rici, naravno da nisam mogao odbiti.

Osim toga, upravo mi je tada stigla i nova Sony FX1 – 4K kamera! To je bila idealna prilika za testiranje nove opreme.

Državno lovište Bukovac – Novakuša I/1 nalazi se jugoistočno od Vrbovca, na 59 km od Zagreba. Lovištem gospodari društvo TRIDENS d.o.o. Ukupna površina lovišta iznosi 7.718 hektara od kojih je oko 1000 hektara ograđeno. Lovište je ravničarsko uz izmjenu polja i šumskih sastojina. U lovištu obitava jelen obični, srna obična, divlja svinja te u orađenom dijelu jelen lopatar i muflonska divljač.

Do prekrasne lovačke kuće stigao sam već u ranim posljiepodnevnim satima. Kratko upoznavanje i brzi ‘ratni plan’. Radilo se o nešto starijem lovcu iz Austrije ( 81 godina) i njegovom lovačkom pratiocu Esadu Selimoviću – predstavniku Deerhuntera za ‘zemlje Balkana’. Odlučeno je da ja budem i snimatelj i ‘stručni’ pratilac.

Rika je bila u punom zamahu te smo se, za popodnevni izlazak, odlučili na čeku. Bila je to zatvorena čeka na rubu šume. Mjesta na čeki je bilo ‘relativno’ dosta, kad moj stativ i kamera ne bi zauzimali podosta prostora. Nadali smo se izlazu košuta na ispašu, na livadu ispred čeke. Naravno da bi za njima trebali doći i jeleni. Sa iste čeke, dva dana ranije, na osmatranju sam snimio prekrasnog jelena lopatara.

Vrlo brzo od našeg dolaska u šumi je počela prava akcija.

Na 200-300 metara od čeke, u guščem dijelu šume, nadglasavala su se dva – tri jelena. Iz minute u minutu adrenalin je polako rastao. Vrijeme je sporo proticalo u stalnom iščekivanju. Povremeno bi se kroz šumu i granje pokrenula neka silueta i pokrenula dalekozore i kameru. Ali… Ništa. Sunce je polako izašlo.

Intenzitet rike se pojačavao, ali za snimanje je bilo sve manje nade. To je čest slučaj kod snimanja lova.

Divljač navečer izlazi ili se ujutro povlači sa polja kad ‘padne blenda’. Svi koji su pokušali snimati divljač znaju da za snimanje kamerom treba daleko više svjetla nego za osmatranje optikom i pucanje. Pričekali smo skoro potpun mrak, ali lopatari nisu izašli na polje. Tiho smo se povukli sa čeke nadajući se boljoj sreći ujutro.

Svaki lov, prilika je za nova poznanstva i druženja. Naravno da smo Esad i ja skratili noć uz pokoji ”jeger’. Kao i svi lovci, upoznavali smo se i pronalazili zajedničke ‘dodirne točke’ uz piće i lovačke priče.

Ni lopatarima u vrhuncu parenja hrana nije prioritet

Jutro je stiglo prebrzo. Pomalo tmurno i mamurno. Još za mraka krenuli smo prema čeki. Lopatari ni ovaj put nisu bili na livadi. Tipično. U vrhuncu parenja, hrana im i nije prioritet. Blaga magla smanjivala je vidljivost, a šumom je odzvanjala rika lopatara. Prošli smo kraj čeke i krenuli prema rikalištu. Jelen u rici potpuno je neoprezan. On vidi samo svoje suparnike i ženke. Zato je cijeli „harem“ oko njega na stalnom oprezu. Koliko je magla štitila nas, toliko je štitila i divljač.

Lagano prikradanje i nada, da nas u stalnom metežu neke od dežurnih očiju neće ugledati i oglasiti uzbunu. Pronašavši „relativno“ čistu poziciju sa nekih 120-150 metara odlučili smo pričekati da se magla raziđe i da se može uputiti „čist“ hitac.

Kada divljač promatrate u šumi, kroz obilje drveća, tada mali pomak od pola metra lijevo ili desno potpuno mijenja sliku. Ono što ja vidim ‘čisto’ na kameri, lovcu je ‘možda’ iza drveta…

Odabrali smo dva jača, dominantna, jelena koja su neprestano uz riku mijenjala svoje pozicije. Čas pokrivena košutama, čas stablima. Adrenalin je rastao. Čekao se samo trenutak za precizan hitac. Uostalom, zašto da vam to prepričavam, kad sve to možete vidjeti na videu.

Bitna napomena, koja možda nije potpuno jasna u filmu. Lovac je vidio nešto drugačiju sliku i situaciju. U trenutku kad je odabrano grlo za odstrel bilo u poziciji za hitac, slabiji jelen, koji do tada nije bio uočen, pojavio se 30-tak metara ispred u čistoj poziciji za hitac. Lovac je u magli zamijenio metu. Na sreću bez prevelike pogreške. Ja sam za kamerom ostao u šoku očekujući pogodak na snimanom jelenu.

Naravno, kad su vam Sv. Hubert i Božica Dijana naklonjeni sve završi dobro. Ostatak priče na snimljenom videu.

Popodne je bila prilika za „popravni“, ali to je neka sasvim druga lovačka priča …. Do tada, Dobra kob!

Igor Ilić Serval

Za snimanje lovova i preporuke za lovišta diljem svijeta, slobodno kontaktirajte Igora Ilića i njegov Serval.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)