Skip to content

Vepar ispod peke (sača) na naš lovački način

Obitelji lovaca spadaju u privilegiranu populaciju ljudi što se hrane tiče, zato jer samo rijetki mogu konzumirati vrhunsko, nutritivno bogato meso divljači direktno iz obližnjeg lovišta.

Ukoliko ste sretne ruke kao mi, dan ranije u našoj lovačkoj obitelji odstrijeljen je dvogodišnji vepar – i bio je idealni trenutak za pripremu mesa vepra ispod peke.

Na naš način. Lovački.

Kako vam se čini kombinacija – meso mladog vepra, jabuke sa cimetom, kapare, acceto balsamico i rakija od biske? Obožavat ćete je!

Ukratko, kad je ženski dio publike ugledao način na koji pripremamo marinadu (pac), bio je iznimno skeptičan hoće li nam se priključiti za stolom, pa su odlučile za nedjeljni ručak pripremiti sebi provjerenu hranu.

Ne moramo vam pričati da smo ih razuvjerili.

Meso, but i plećku vepra u komadima, dan ranije stavili smo u marinadu. Dobro nasolimo meso i popaprimo. Dodamo ulje, acceto balsamico i namažemo ga senfom. Dodamo protisnute kapare, češnjak, lovorov list, celer u komadićima. Naribamo u posebnu posudu dvije veće jabuke, dodamo cimet, ostavimo ih  da odleže i poprime boju. Sve zajedno sa jabučnim sokom dodamo marinadi. Na kraju zalijemo sa 0,08dl rakije od biske (domaća rakija koja se priprema od komovice, imele i triju vrsta trava). Sve izmješamo, poklopimo i ostavimo do sutradan u marinadi.

Ovo je na kraju ispalo tako dobro da smo morali obećati da isto spremamo opet iduće nedjelje.

Vratimo se pripremi peke prije početka pečenja.

Ogulimo krumpir – sitne krumpire ili narezan na veće komade. Dodamo sol, papar, ulje. Pripremimo i povrće za peku. Tri do četiri paprike i isto toliko rajčice, luka. Dodajte i mali ljuti feferon.

Kod pripreme peke, mi redamo ovako – krumpir s povrćem u prvi red, a meso stavljamo gore da lakše okrenemo. I to napravimo samo jednom (na sredini pečenja).

U tijeku je sezona gljiva, ako ste sretne ruke, ubacite svakako očišćene šampinjone.

Bitno kod pečenja peke je da posebno, sa strane, ložite drvo, i sa laganim žarom pečete peku i to do najviše dva i pol do tri sata.

Pred vama je super ukusno i mekano meso od vepra sa prilogom. Nemojte pretjerati s pojedinim začinom da cijela peka ne preuzme dominantniji okus.

U slast!

Sastojci:
Komadi mesa mladog vepra ili divlje svinje (but, plećka)
Ulje
Senf
Acceto balsamico
Krupna sol
Svježi papar
Svježi lovorov list
Kapare
Češnjak (beli luk)
Celer
Jabuke
Cimet
Rakija od biske (možete i cognac ako nemate bisku)
Paprika
Rajčica
Ljuti feferon
Luk

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)