Skip to content

Uspešna lovna sezona za društvo iz Semberije: Pomoćnik ministra najavio mere za unapređenje lovstva

Lovačko udruženje “Semberija” osnovano je 1919. godine i jedno je od najbrojnijih u Srpskoj. Okuplja deset lovačkih sekcija, ima 3.000 članova, a gazduje lovištem koje se prostire na 42.000 hektara, piše Blic.

– Prošlu godinu smo ostvarili rezultate planirane godišnjim planom korištenja lovišta. Dosta smo ulagali u lovno – tehničke objekte. Za renoviranje fazanerije i volijera izdvojili smo 50.000 KM. Gradili smo solilišta i visoke čeke. Završili smo nekoliko lovačkih kuća po sekcijama. Izmirili smo sve obaveze prema Lovačkom savezu i resornom ministarstvu – kaže predsednik ovog udruženja Vasilije Savić.

Branislav Babić iz Lovačkog udruženja „Kulina“ iz Erdevika istaknuo je i probleme s kojima se susreću lovci.

– Zakonska regulative koja bi omogućila izvoz trofeja, uređenje lovišta, povećanje populacije divljači i afirmacija lovstva kod mladih, samo su neki od njih. Ali kada volite lov, probleme prevaizilazite.  U bilo kojem gradu ili opštini bivše Jugoslavije imamo prijatelje – kaže Babić.

Pomoćnik ministra poljoprivrede RS Zoran Maletić kaže da bi lovni turizam mogao da bude jedan od strateških pravaca razvoja Srpske.

– Imamo više od 22.000 lovaca, kao i potencijal i prirodne resurse. Nekada su u našim lovištima lovili lovci iz Italije, Nemačke i Austrije. Želimo da ih opet privučemo. Ministarstvo priprema mere kojima će lovstvo unaprediti – najavljuje Maletić.

Cijeli članak na Blic.rs.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)