Skip to content

‘UN prepoznale trofejni lov kao alat za zaštitu populacije divljači’

U Hali 1a Novosadskog sajma Lorist priređena je Izložba lovačkih trofeja, najveća ove godine u Evropi.

Izloženi su trofeji jelena evropskog vepra, muflona, jelena lopatara, divokoze, srndaća, vuka, medveda, risa, divlje mačke, lisice, šakala…Pored trofeja iz lovišta u Srbiji, izloženi su i trofeji iz Hrvatske, Rumunije, Mađarske, Švedske, Češke, donose službene stranice sajma.

-Za ovu izložbu ocenjeno je oko 500 trofeja, a izloženo ih je oko 350, što je čini najvećom izložbom trofeja u Evropi – kaže komesar Izložbe Aleksandar Ćeranić.

– Ne treba zaboraviti da je čovek neodvojivi deo prirode, pa je osnovna deja izložbe da se ukaže na vezu čoveka i prirode i prikažu trofeji divljači, kao dela prirode, ali i značaj uticaja čoveka koji gazduje staništima i doprinosi razvijanju zapostavljene oblasti – ekologije divljači.

Osim ekološkog na izložbi je značajan i kulturološki pristup jer je ovakav način izlaganja star kao i civilizacija.

Po njegovim rečima, uticaj čoveka na životnu okolinu je presudan, a pravilno gazdovanje staništima i praćenje brojnosti divljači u lovištima izbegavaju se štete do kojih može doći zbog, recimo, nedostatka hrane. To je i razlog, ukazuje Ćeranić, što je potvrđeno da umereni lov pozitivno utiče na brojnost i populaciju divljači u lovištima. Po njegovim rečima, održavanje staništa zahteva dosta novca, a kvalitet i brojnost divljači posledica je kvaliteta staništa. Kao najbolji način za obezbeđenje sredstva za održavanje i unapređenje staništa, pokazalo se da je mali odstrel divljači.

Kroz mali odstrel, do 10 odsto populacije divljači, obezbediti prihode za lokalnu zajednicu

-Ujedinjene nacije su prepoznale trofejni lov kao alat za zaštitu populacije divljači i preporučeno je da se primenjuje u svim lovištima u svetu. Ideja je da se kroz mali odstrel, do 10 odsto populacije divljači, obezbede prihodi za koje se proporučuje da ostanu lokalnoj zajednici. Time se pozitivno utiče i na razvoj lovstva, ali i na odnos lokalnog stanovništva prema divljači, jer se pokazalo da ostvarivanje dodatnog prihoda u oblasti lova, smanjuje krivolov i trovanje životinja.

Lepota i kvalitet izloženih trofeja je izuzetna i privlači veliku pažnju publike, lovaca, ali i radoznalaca koji pomno razgledaju izložene primerke, među kojima se izdvajaju tri vrhunska trofeja visoko plasirana na svetskoj listi trofeja. Sva tri su prvaci Srbije, a najznačajniji je trofej srndaća koji je među prvih 10 na listi najjačih trofeja u svetu. Rogovlje srndaća nosi 211,90 CIC poena, a potiče iz novokneževačkih ritova.

Tags:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)