Skip to content

Uključite se u kartiranje američke vidrice, nutrije i bizamskog štakora

Vedran Slijepčević, stručnjak za velike zvijeri pozvao je sve lovce da se uključe i javljaju o viđenjima stranih i invanzivnih vrsta sisavaca, kao što su američka vidrica, nutrija ili bizamski štakor.

Poštovane kolegice i kolege lovci s područja Hrvatske, imam jednu zamolbu koja vam možda ne djeluje kao značajna, ali od ogromne je važnosti za suzbijanje invazivnih vrsta vezanih uz naše vode i od svih dionika, najviše možete napraviti upravo vi!

 

Zajedno s Oikon d.o.o. – Institutom za primijenjenu ekologiju radim na kartiranju invazivnih vrsta sisavaca vezanih uz slatkovodne ekosustave.

 

Cilj ove aktivnosti je zabilježiti prisutnost bizamskog štakora, nutrije i američke vidrice (za ovu posljednju sumnjamo da postoji, ali postoje neki stariji podaci) kako bismo mogli pokušati ustanoviti gustoću te krenuti s postupcima eradikacije. Prije svega moramo znati gdje ih ima.

 

Molim vas da ispunjavanjem ove ankete javite jeste li sreli te invazivce ili bar čuli da su viđeni na vašem području, a slobodno anketu proslijedite prijateljima koji provode dosta vremena uz vodu, primjerice ribičima. Unaprijed hvala što svojom aktivnosti popravljate položaj lovaca u našem društvu – monitoring i suzbijanje invazivnih vrsta je u skladu održavanja prirodne ravnoteže je pravo i dužnost svakog od nas.

 

Dobra kob!

Svoje doprinos možete dati tako da upišete podatke u tablicu klikom ovdje.

>>> Opažanja stranih i invazivnih stranih vrsta sisavaca vezanih za slatkovodne ekosustave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)