Skip to content

Ukida se lovostaj na krmače zbog povećanja broja divljih svinja

Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske odlučilo je ukinuti lovostaj na divlje svinje koji je, inače, vrijedio od veljače do kraja lipnja i to je trenutno otvorena tema za raspravu na eSavjetovanju, gdje i Vi možete ostaviti svoj komentar.

Trenutno je lovostaj na krmače od 1. veljače do 30. lipnja. Budućom odredbom, krmača će se moći loviti tokom cijele godine!

Iako bi mnogi mislili da će ta odluka obradovati lovce, ima veliki broj onih koji ne podržavaju taj prijedlog.

Izmjena pravilnika je po mišljenju Ministarstva poljoprivrede neophodna zbog povećanja broja divljih svinja na području cijele Hrvatske, ali i “promjene biologije”, donose 24sata.

– Dolazi do pojavnosti dvostrukog „prašenja“ (dva legla mladunaca) u tijeku jedne godine, nastale kao posljedica povoljnijih klimatskih promjena, lakšoj dostupnosti hrane i djelomično genetskom “zagađenju” uzrokovanim ratnim zbivanjima tijekom Domovinskog rata, kojom prilikom su se napuštene domaće svinje križale s divljima, navodi ministarstvo.

Kao posljedice povećanog brojnog stanja su sve veće štete na poljoprivrednim kulturama i širenje areala predmetne divljači i ulasci u naseljena mjesta u potrazi za hranom, prilikom čega divljač pokazuje manji strah od čovjeka.

Povećanje brojnog stanja vrste divljači svinja divlja predstavlja potencijalu ugrozu biološke raznolikosti i brojnog stanja ostalih vrsta divljači i životinja.

Predložena izmjena trebala bi doprinijeti smanjivanju ukupnog broja divljih svinja, pišu 24sata.

Na eSavjetovanju zatekli smo i dva komentara koje može ostaviti svatko od nas.

Mario Kasupović: Ako se odstreli krmača, mladi će sporo umirati od gladi

Osobno mislim da ova izmjena nema nikakvog smisla, pogotovo ako je krmača gravidna ili vodi mlade. Očito je da se ovom izmjenom želi smanjiti populacija divljih svinja koje su u cijeloj zemlji u ekspanzji.Jel ako se odstrijeli krmača koja u sebi ima razvijeno primjer 10 mladunaca di je tu etika ili da vodi 10 mladunaca koji ovise o njezinom mlijeku automatski su osuđeni na sporo umiranje od gladi i tu nema nikakve lovačke etike.

Eduard Graf: Zašto dozvoliti odstrel krmače za vrijeme laktacije? Nije civizilirano!

Kako je moguće da je dozvoljen odstrel i za vrijeme gravidnosti ili laktacije krmača. Što onda sa mladima ako se krmača odstreli, a oni su ovisni o njezinom mlijeku? Mislim da bi to bio preveliki presedan u lovostaju i da to ne bi bilo dobro prihvaćeno u međunarodnoj zajednici, a posebno među zaštitarima životinja. Takvi postupci (ili nekome ustupci) nisu za civilizirano društvo kakvom smatramo da pripadamo.

2 thoughts on “Ukida se lovostaj na krmače zbog povećanja broja divljih svinja”

  1. Pingback: Lovci u Hrvatskoj podigli glas: ‘Ne dozvoliti odstrel krmača tokom cijele godine!’ – Lovci Balkana

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)