Skip to content

U sljedećoj godini planiraju odstrel 88 medvjeda i 10 vukova

Kako su se vuk i medvjed, dvije najveće zvijeri našeg podneblja znatno proširile, a to zna slovensko ministarstvo jer se redovito prati njihova populacija, odnosno radi se monitoring, i to vrlo stručno i egzaktno, odlučili su dozvoliti odstrel koji neće naštetiti stanju populacije. Lovci su mišljenja da bi kvota morala biti veća, barem za vuka, ali struka je ta koju se mora poslušati.

Slovenija – Rjavi medved in volk sta v Sloveniji in EU zavarovani vrsti.

Osnutek odloka o odvzemu rjavega medveda in volka do 30. septembra 2018. predvideva odvzem 108 medvedov in 10 volkov. Odstrel, ki je del odvzema, je usmerjen na manjše in mlajše živali, so sporočili z okoljskega ministrstva, donosi Rtvslo.si.

Od 108 rjavih medvedov, za katere odlok predvideva odvzem, bi jih po predlogu odstrelili 88, predvidene izgube pa znašajo 20 živali. Večina odstrela se izvrši v osrednjem območju populacije medveda.

Pri volku pa je zaradi zmanjšanja možnosti vpliva na socialno strukturo tropa predpisana določba, da se odstrel zaključi takoj, ko število odvzetih odraslih volkov, to je volkov, starih dve leti ali več, doseže 40 odstotkov predvidenega odvzema.

Višina odvzema je opredeljena na podlagi podatkov spremljanja stanja tako, da je izpolnjen pogoj, da takšna višina odvzema ne škoduje ohranitvi ugodnega stanja populacije.

Cijeli članak na Rtvslo.si.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)