Skip to content

U petak započinje trodnevni 22. Međunarodni sajam „Lov, ribolov, priroda, turizam“

Bogata izlagačka ponuda i popratni sadržaji

U petak 13. listopada počinje Međunarodni sajam Lov, ribolov, priroda, turizam te će u Gradskoj sportskoj dvorani Varaždin trajati sve do nedjelje. Najveća hrvatska manifestacija iz oblasti lova i ribolova, vezana na boravak u prirodi i turizam, na svojem će 22. izdanju okupiti stotinjak izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Njemačke, Češke, Slovačke i Rumunjske.

Svečano otvorenje Sajma bit će u petak u 10 sati, a neposredno nakon toga posjetitelji mogu kušati izvrsne lovačke gulaše koje će pripremiti članovi Lovačkog saveza Varaždinske županije.

Foto: Varazdinski.hr

Izložbe divljači, riba, zmija, pasa i gljiva

Od petka do nedjelje posjetitelji mogu, uz pregled izlagačke ponude i kupnju, razgledati i edukativne izložbe. Diorama preparirane divljači hrvatskih krajeva, koju na 40-ak četvornih metara sajamskog prostora postavlja Lovački muzej Hrvatskog lovačkog saveza, svake godine iznova plijeni pažnju, a posebno je zanimljiva djeci koja ovim putem upoznaju divlje šumske životinje u prirodnom okruženju. Tvrtka Interland izložit će pak oko 30 vrsta prepariranih slatkovodnih riba.

Zoološki vrt grada Zagreba predstavit će zmije hrvatske – neotrovne smukulju, bjelicu i bjeloušku te otrovne riđovku i poskoka koje će biti pod stručnim nadzorom timaritelja osposobljenog za rukovanje otrovnim zmijama. Također, posjetitelji Sajma Lov, ribolov, priroda i turizam moći će vidjeti i dva mala kraljevska pitona te dvije crvenouhe kornjače koje će moći i dotaknuti.

Gljivarsko društvo Smrčak iz Čakovca izložit će stotinjak vrsta gljiva ubranih u šumama sjeverne Hrvatske u danima do Sajma. Članovi društva bit će na raspolaganju i spremno odgovarati beračima gljiva na pitanja. Izložbu kamenih satova te skulptura i slika pod nazivom Sovice postavit će varaždinski umjetnik Robert Garafolić.

Posljednjeg dana Sajma, u nedjelju 15.10., Hrvatski kinološki savez će na prostoru ispred dvorane uz šumu održati Reviju pasa lovačkih pasmina, a prodefilirat će 20 pasmina kakve koriste hrvatski lovci, odnosno sveukupno više od 30 pasa.
Svoje aktivnosti predstavit će i Hrvatski centar za razminiranje te će u subotu predavači Dražen Šimunović iz HCR-a i Nino Trakoštanec iz PU varaždinske održati predavanje u svrhu edukacije lovaca o opasnostima od mina.
U subotu će se održati i okrugli stol na temu natjecateljskog ribolova udicom na plovak, a gostovat će predavač Kristijan Kosmačin.

Radionice za djecu i odrasle i prezentacija disc golfa

Na ovogodišnjem će Sajmu prvi put biti postavljena i izložba drvaca Bonsai Zrinski. Adrian Horvat, diplomirani inženjer agronomije, izložit će svojih 20 vrsta bonsaija, a u petak i nedjelju održat će i radionice izrade bonsai drvaca. Zanimljivo je da Adrian oblikuje stabla specifična za naše podneblje poput lipe, graba i bora, a za polaznike radionica drvca će donirati varaždinska tvrtka Parkovi te će svaki polaznik svoj uređeni bonsai ponijeti kući.

Prošlogodišnji uspjeh kreativne radionice pod vodstvom dizajnerice Maje Patafte potaknuo je organizatore da i ove godine omoguće aktivni odmor za mališane koji vas prate u stopu kad razgledavate ponudu izlagača. Maja će voditi kreativne likovne radionice svakog dana Sajma, a djeca će moći isprobati slikarsku tehniku grattage, blok print na papiru i tekstilu te uokviriti neke od svojih uradaka i ponijeti ih kući kao uspomenu.

Disc golf klub Varaždin i tvrtka Lagoda u subotu i nedjelju održat će prezentaciju disc golfa, sporta u koji se vrlo lako zaljubiti. Iako u Hrvatskoj nema dugu povijest, disc golf unazad par godina stječe sve više i više zaljubljenika.
Tijekom vikenda pojedinci i ekipe natjecat će se na tradicionalnom Sajamskom kupu u gađanju letećih meta u Ljubeščici, a sudjelovat će 300-400 strijelaca.

Međunarodni sajam Lov, ribolov, priroda, turizam za posjetitelje će biti otvoren u petak i subotu od 9 do 19 sati, a u nedjelju do 17 sati. Ulaznice će stajati 25 kuna, dok će za učenike, studente i umirovljenike biti po 15 kuna, za djecu do sedam godina ulaz je besplatan, a cijena obiteljske bit će 50 kuna.

PROGRAM

Petak , 13.10.
10:00 Otvorenje Sajma
11:00 Priprema i podjela lovačkog gulaša – u organizaciji Lovačkog saveza Varaždinske županije
14:00 Sastanak izvršnog odbora Hrvatskog lovačkog saveza
17:00 – 19:00 Radionica „Izrada bonsai drvca“ – Adrian Horvat
Subota, 14.10.
09:00 Sajamski kup u gađanju letećih meta – u organizaciji LD „Vepar“ Ljubeščica – Ljubeščica
11:00 Okrugli stol „Natjecateljski ribolov u lovu ribe udicom na plovak” – u organizaciji Športsko ribolovnog saveza Varaždinske županije; predavač Kristijan Kosmačin
14:00 Predavanje Edukacija lovaca o opasnostima od mina i eksplozivnih ostataka rata; predavači Dražen Šimunović (HCR) i Nino Trakoštanec (PU varaždinska)
15:00 Disc golf prezentacija – Disc golf klub Varaždin, vanjski prostor
18:00 Predavanje „Zmije Hrvatske“ – Zagrebački zoološki vrt
Nedjelja, 15.10.
09:00 Sajamski kup u gađanju letećih meta – u organizaciji LD „Vepar“ Ljubeščica – Ljubeščica
09:30 – 11:30 Radionica „Izrada bonsai drvca“ – Adrian Horvat
10:30 Revija lovačkih pasa – Hrvatski kinološki savez
15:00 Disc golf prezentacija – Disc golf klub Varaždin, vanjski prostor
16:00 Predavanje „Zmije Hrvatske“ – Zagrebački zoološki vrt
Petak – nedjelja
Izložbe – Divljač hrvatskih krajeva – Lovački muzej Hrvatskog lovačkog saveza
– Izložba „Zmije hrvatske“ – Zoološki vrt grada Zagreba
– Izložba gljiva – Gljivarsko društvo Smrčak
– Izložba Bonsai Zrinski – autor Adrian Horvat, dipl. ing agronomije
– Izložba prepariranih slatkovodnih riba – Interland d.o.o.
– Izložba lovačkih satova te slika i skulptura „Sovice“ – Robert Garafolić
Radionice – kreativne radionice za djecu s Majom Pataftom

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)