Skip to content

U Bijeljini u Republici Srpskoj uložili milijun maraka u imovinu društva, a muku muče s krivolovcima

U lovištima na području Bijeljine u poslednje vrijeme sve je više krivolovaca. Pod tim pojmom mislimo na sve one koji bez prava na lov iskorištavaju lovište i divljač (i lovci i civili).

Lovočuvari i članovi Lovačkog udruženja „Semberija“ zatekli u svom lovištu Bijeljina 1 krivolovca sa malokalibarskom puškom, odstreljenom zečicom i bređom srnom  te pozvali policiju, prenosi Infobijeljina.com.

Krivolov je uređen Zakonom o lovstvu, kojim je predviđeno da za odstreljenu srneću divljač kazna iznosi 3.000 KM, a zečiju divljač 500 KM. Zakonom jepredviđena i zatvorska kazna. U skladu sa Krivičnim zakonom RS onaj ko neovlašteno lovi, ubije, rani divljač ili uhvati živu, kažnjava se kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine.

Lovačko udruženje „Semberija“, osnovano 1919. godine, u 17 sekcija okuplja oko 1.100 lovaca. Gazduje na površini od 42.000 hektara, a izlovljava zečeve, fazane, prepelice, divlje patke i srneću divljač.

Samo u izgradnju lovačkih kuća i više desetina lovno – tehničkih objekata u lovištima, uložili smo u protekle tri godine više od 300.000 maraka. Imovina našeg udruženja procijenjena je na blizu milion maraka – kazao je za Infobijeljina.com Radenko Božić, sekretar Lovačkog udruženja „Semberija“.

(Foto: Blic.rs)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)