Skip to content

Termalni optički ciljnik Pulsar Talion XQ38

Termalni nišan Pulsar Talion XQ38 (izvor slike: Pulsar)

Pulsar Talion XQ38 najnoviji je termalni optički ciljnik tvrtke Pulsar. Sajam Shot Show 2022 u Las Vegasu bio je savršena prilika da se pokaže što je sve novo nastalo u 3 godine u industriji koja se razvija iznimno velikom brzinom.

Činilo se da su bez pompe sajmova i insajderskih događanja mnogi brendovi jednostavno zadrijemali. Novih izdanja u tom razdoblju zaista nije bilo mnogo. Posebice vrhunski brendovi odlučili su se odgoditi najavu novih modela dok se opskrbni lanci donekle ne vrate u normalno stanje. Termalni senzori odnosno nedostupnost termalnih senzora na tržištu počeli su predstavljati problem.

I dok se situacija još nije u potpunosti stabilizirala, tvrtka Pulsar došla je na sajam Shot Show naoružana i spremna. Litavski brend predstavio je 4 potpuno nova uređajaThermion 2LRF XP50 PRO i Talion XQ38 u kategoriji termalnih optičkih ciljnika te dvije verzije monokulara Axion 2 XQ35.

VIŠE O PULSAR TERMALNIM OPTIČKIM CILJNICIMA

Postavljanje mete

 • legura magnezija
 • bazna šina s više točaka → precizno pozicioniranje na pušci
 • IPX7 vodootporan
 • integrirana ručica za namještanje povećanja s taktilnim markerom postavljenim na 70 m
  • ispravno fokusiranje u mraku
 • podnosi jak trzaj → 6000 džula
 • 5 profila pucanja

Da, očito je da je Thermion 2 LRF XP50 PRO glavni igrač na sceni. No to ne znači da treba zanemariti pristupačniju verziju – Talion XQ38. Nudi gotovo sve iste značajke, samo u smanjenom obujmu i s malim izmjenama kako bi zadovoljio različitu publiku. Dobro je imati mogućnosti. Pulsar osvaja sve veći udio na američkom tržištu, a ovaj optički ciljnik zadovoljava potrebe lovaca koji štite od nametnika, a pritom pucaju na kraće udaljenosti.

Termalni nišan Pulsar Talion XQ38 (izvor slike: Pulsar)

Termalni nišan Pulsar Talion XQ38

Bez glomaznog LRF-a, Talion XQ38 elegantniji je već na prvi pogled (i gotovo 300 g lakši) od najnovijeg modela Thermion. Ergonomija je vrhunska predimenzionirane kontrole u blizini okulara, precizan prsten za fokusiranje s ručicom za namještanje povećanja i šina s više položaja pružaju iznimnu udobnost tijekom upotrebe. Kućište je izrađeno od legure magnezija i ispunjeno je dušikom, koji služi kao zaštita od oštećenja uslijed djelovanja tekućina.

Ovaj termalni optički ciljnik procijenjen je za otpornost na trzaje visokog kalibra: kalibar 12, 9,3×64, .375H&H. Fleksibilnost modela Pulsar Talion XQ38 pojačana je s 5 profila pucanja (50 udaljenosti nuliranja). Nakon što postavite Talion na nulu na određenoj pušci, možete ga bez problema ponovno instalirati svaki put nakon toga.

Tehničke specifikacije

Termalni optički ciljnik za termoviziju Pulsar Talion XQ38
Senzor: 384×288 pri 17 µm (NETD < 40 mK)
Vidno polje (VxO), stupnjevi / m@100 m: 9,8×7,3 / 17,2×13
Leća objektiva: F38 F/1.2
Povećanje: 2,5 − 10 (x4 zumiranje)
Zaslon: 1024×768 AMOLED
Raspon prepoznavanja:  1350 m

Solidne optičke performanse

 •  < 40 mK senzor Lynred
 • promjenjivo povećanje od 2,5x do 10x
 • fino prilagođavanje svjetline i kontrasta → 3 razine pojačanja osjetljivosti
  • jasno prikazivanje objekata, točna procjena mete
 • vrhunski zaslon AMOLED razlučivosti 1024×768
 • 8 paleta boja

Što se tiče optičkih performansi, nema nikakvih promjena. Senzor Lynred s NETD ispod 40 mK iznimno je povoljan. Za sve verzije ispod 30 ili 25 mK jednostavno ćete morati dublje posegnuti u džep. No, ako ćemo iskreno, lov na divlje svinje ne zahtijeva super osjetljive senzore − zahvaljujući veličini i toplini ovih stvorenja s kljovama.

Brzina osvježavanja od 50 Hz jamči ujednačenu i fluidnu sliku koja neće umoriti vaše oči. Izmjenjiva APS5 baterija od 4900 mAh omogućuje vam 9 sati korištenja, više nego što je dovoljno za uspješan lov.

Termalni nišan Pulsar Talion XQ38 (izvor slike: Pulsar)

Termalni nišan Pulsar Talion XQ38

Tri razine pojačanja osjetljivosti bit će od pomoći kada je zrak posebno vlažan i toplinski su kontrasti niski. Ovaj uređaj može otkriti mete na udaljenosti do 1350 metara i nudi promjenjivo povećanje od 2,5x do 10x.

Pulsar nije štedio na uobičajenim dodacima, kao što su interna memorija od 16 GB, značajka snimanja fotografija i videozapisa, način rada PiP, Wi-Fi povezivost i podrška za mobilnu aplikaciju Stream Vision 2.

Sve u svemu, uz Talion XQ38 dobivate više za manje. U prodaji je od proljeća 2022. po cijeni manjoj od one za modele iz kolekcije Thermion.

Termalni optički ciljnik za termoviziju Pulsar Talion XQ38 | izvješće sa sajma IWA 2022

Optics Trade posjetio je izložbeni štand tvrtke Pulsar na sajmu 2022 IWA OutdoorClassics. U nastavku iznosimo sve što trebate znati o modelu Pulsar Talion XQ38!

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)