Skip to content

Swarovski NL Pure

Swarovski NL Pure

Uvod

Swarovski Optik poznat je po pomicanju granica na polju sportske optike. Kao jedan od lidera u industriji, trude se napraviti utisak tijekom svakog izdanja novog proizvoda. Danas su najavili lansiranje potpuno novog dalekozora koji će zasigurno uzdrmati tržište. Bitka za najbolji dalekozor između Zeissa, Swarovskog i Leice odvijala se godinama. EL je već spektakularna serija dalekozora izvanredne optičke kvalitete; može li Swarovski napraviti korak dalje?

Očigledno mogu – s NL Pure, dalekozorom sa sloganom ‘Jedno s prirodom‘.

Swarovski NL Pure

Izvor: Swarovski Optik

NL Pure – čisti užitak

S NL Pure, Swarovski se obraća kupcima koji žele beskompromisnu kvalitetu. Najzahtjevnijim korisnicima bit će drago da su predviđena tri modela:

  • 8×42
  • 10×42
  • 12×42

Prva dva imaju klasične konfiguracije. Model s uvećanjem od 12x je iznenađenje, pogotovo jer je uvećanje upareno s objektivom od 42 mm umjesto od 50 mm. Univerzalna leća objektiva od 42 mm čini ih prikladnima za lovce, promatrače ptica, planinare, putnike i druge ljubitelje prirode.

Najrevolucionarnija značajka serije NL Pure je vidno polje – niti jedan dalekozor koji je predstavljen prije s istim konfiguracijama nije imao veće vidno polje od onog iz serije NL Pure. Model 8×42 može se pohvaliti nevjerojatnim vidnim poljem od 159 m na 1000 m, 10×42 nudi 133 m vidnog polja na 1000 m, dok 12×42 omogućuje 113 m vidnog polja na 1000 m. Do sada je Zeiss Victory SF 8×42 bio prvak u vidnom polju s gotovo 150 m vidnog polja na 1000 m; od sada će Swarovski NL Pure 8×42 biti prvak.

Swarovski NL Pure

Izvor: Swarovski Optik

Nema drugih značajnih optičkih nadogradnji od EL. Koristi se ista Swarovision tehnologija koja poravnava vidno polje, pružajući sliku bez izobličavanja od ruba do ruba. Nadalje, slika je visoko kontrastna i izuzetno bogata bojama. Važno je napomenuti da NL Pure neće zamijeniti EL. EL će ostati u proizvodnji jer je njegovo ime gotovo legendarno.

Swarovski se snažno usredotočio na ergonomiju ove novo predstavljene serije dalekozora. Obje su cijevi sužene prema sredini, što rezultira boljim prianjanjem i povećanom ergonomijom, što je posebno korisno kod duljeg promatranja. Ovo je jedinstveni oblik, dizajn koji dosad nismo vidjeli na tržištu dalekozora. Materijal koji se koristi za kućište je magnezij.

Usavršili su gumb za fokusiranje, vodeći računa da radi glatko i precizno, bez ikakvog trenja. Promatrači ptica favorizirat će mehanizam brzog fokusiranja. Najbliža udaljenost fokusiranja je 2 m, osim za model 12×42 koji ima blisku udaljenost fokusiranja od 2,6 m. Postavka dioptrije nalazi se iza gumba za fokusiranje.

Još jedna zanimljiva novost je naslon za čelo, dodatak koji korisnik može dodatno kupiti. Jednostavno ga postavite na okulare, prilagodite reljef oka u skladu s tim (tako da možete nasloniti čelo na dalekozor i vidjeti cijelu sliku) i spremni ste za polazak. Može se postaviti na ukupno 10 položaja i čak je kompatibilan s uporabom naočala. Dodatak je posebno koristan u kombinaciji s modelom 12×42 jer će značajno povećati stabilnost prilikom promatranja. Maloprodajna cijena je oko 130 EUR. Svi se modeli mogu postaviti na stativ, za što je potreban univerzalni adapter za stativ.

Swarovski NL Pure

Izvor: Swarovski Optik

Duljina je usporediva s dalekozorom EL s objektivom od 42 mm (158 mm). Težina modela 8×42 i 12×42 je 840 grama, dok model 10×42 teži 10 grama više. Propusnost svjetlosti je 91%, a dalekozor može podnijeti temperature do -25 Celzijevih stupnjeva. Sadržava krovne prizme tipa Schmidt-Pechan. Interpupilarna udaljenost može se postaviti od 56 do 74 mm.

U kutiji koja je izrađena od 100% recikliranog poliestera dobivate univerzalnu udobnu traku, funkcionalnu bočnu torbu, poklopce za okular i objektiv, komplet sapuna i četkice, krpu od mikrovlakana, priključak petlje za remen i poklopac za čelične prstenove.

Zaključak

Dalekozor se već može unaprijed naručiti. Dostava započinje 1. rujna 2020. Maloprodajne cijene za modele 8×42, 10×42 i 12×42 iznose 2850 €, 2900 €, odnosno 2950 €. U trenutku kupnje od tvrtke Swarovski Optik dobivate 10-godišnje jamstvo.

Swarovski NL Pure

Izvor: Swarovski Optik

Galerija slik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)