Skip to content

Stiže oktobar – otvara se jesenja lovna sezona

Jedan od aktivnijih lovaca na društvenim mrežama, Miladin Božić, uoči otvaranja jesnske lovne sezone, u nekoliko rečenica sažeo je svu bit lova.

Pročitajte u nastavku.

Neka lovačka udruženja otvaraju lov prvog vikenda, a neka i kasnije. Kod nas u Semberiji lov na zeca i fazana počinje u drugoj polovini oktobra dok se ne požanje bar polovina kukuruznih polja.

U planinskim lovištima počinje lov na divlje svinje, zeca i predatore. Korisno je da komšijska lovačka udruženja usklade kalendare lova.

Svaki lovac se potrudio da nabavi i popuni zalihe municije te je provjerio optički nišan ako lovi kuglarom. Zanovio je bar neke dijelove lovačke garderobe i obuću.

I lovački psi se pred lovnu sezonu bolje hrane. U kućicu im se unosi prostirka. Sramota je dovesti mršavog psa na zborno mjesto, bez dlake na vratu, a koju je skinuo teški lanac.

Savjesni lovci ne odstrijeljuju neoperjanog fazana, nedoraslog zeca ili divlje prase koje ima pruge.

Lovačke kuće i kolibe lovci obično raspreme prije otvaranja lova. Pokosi se trava, pokupi smeće i pripreme se drva. Lovačka vatra najbolje grije.

I na kraju da ne zaboravim, lovci nekih lovačkih udruženja i ovu godinu ne love.

Kolegijalno je poznanike i prijatelje pozvati u lov i pored raznih ulaznih taksi i dozvola koje ograničiše naša lovačka druženja. Dobar Vam pogled kolege lovci…

Miladin Božić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)