Skip to content

Steiner Ranger 4

Steiner Ranger 4

Uvod

Druga generacija nevjerojatno popularne serije Ranger napokon je stigla. U zadnjih nekoliko godina Rangerovi optički ciljnici često su se uspoređivali sa Zeiss Conquest V4 ciljnicima koji se prodaju po sličnoj cijeni – na tržištu lovačkih ciljnika ove dvije serije dominiraju cjenovnom klasom od približno 1000 eura. Konkurenti tvrtke Steiner mučili su se pokušavajući uskladiti performanse svojih optičkih ciljnika sa serijom Ranger, a samo je nekolicina uspjela predstaviti ciljnike koji su postali podjednako popularni po cijeni koja se kreće oko 1000 eura. Nakon 6 godina došlo je vrijeme za predstavljanje druge generacije – i evo je, Steiner Ranger 4.

Steiner Ranger 4

Steiner Ranger 4

Ponuda modela

Kada je riječ o konfiguraciji, pojedini modeli ne razlikuju se od prve generacije:

Steiner Ranger 4

Steiner Ranger 4

Steiner Ranger 4

Steiner Ranger 4

  • 3–12×56, stručnjak u uvjetima slabog osvjetljenja
Steiner Ranger 4

Steiner Ranger 4

Model 4–16×56 zamijenjen je novim:

  • 6–24×56, ciljnik za lov na velike udaljenosti

U skorije vrijeme opseg povećanja od 6–24x postaje sve popularniji među lovcima, pa se radujemo što će ovaj model biti dostupan u prodaji. Ovo je jedini model iz serije Ranger 4 koji ima prilagodljivu paralaksu (od 50 m do beskonačnosti).

Poboljšana mehanika

Tijekom rada na seriji Ranger 4 tvrtka Steiner je obratila pažnju i na najsitnije pojedinosti. Kućište je i dalje crne boje, ali je malo sjajnije u usporedbi s prethodnom generacijom. To je rezultat tvrdog eloksiranja otpornog na ogrebotine koje prekriva tijelo optičkog ciljnika. Povećanje i prsten dioptera lakše se pomiču, čime se omogućava preciznije prilagođavanje. Diopter sada na sebi ima oznake +/-. Klikovi na kupolama dodatno su razdvojeni i proizvode oštrije zvukove. Isto vrijedi i za kupolu za prilagođavanje osvjetljenja. Onima koji često nose rukavice dok pucaju posebno će se svidjeti mehanička poboljšanja. Tvrtka Steiner odlučila se za uobičajenije vanjske promjere objektiva ciljnika. Na primjer, novi 3–12×56 ima promjer objektiva 64 mm u usporedbi s promjerom objektiva 63,5 mm prethodne generacije. To omogućava lakše pronalaženje odgovarajućeg adaptera za pričvršćivanje dodataka za noćni lov i termovizijskih dodataka. Novi su modeli nešto duži od starih.

Steiner Ranger 4

Steiner Ranger 4

Uređaji tvrtke Steiner poznati su po svojoj robusnosti i novi Ranger 4 nije iznimka. Konstrukcija bez problema podnosi udare do 500 G. Unutrašnjost je ispunjena suhim dušikom kako bi se spriječilo unutarnje zamagljivanje pri niskim temperaturama – možete ga upotrebljavati i u izuzetno hladnom okruženju (–25 °C).

Novi dizajn končanice

Tvrtka Steiner odlučila je redizajnirati svoju popularnu končanicu 4A-I. Linije su se prije presijecale u sredini, a osvijetljena točka pojavljivala na mjestu križanja kada je bilo uključeno osvjetljenje; križanje u sredini zamijenili su profinjenom točkom, dodajući mali razmak između nje i linija. Kad je osvjetljenje uključeno, točka u središtu svijetli. Nekima će se svidjeti ovaj novi dizajn, drugima vjerojatno neće.

Steiner Ranger 4

Steiner Ranger 4

Ima li optičkih poboljšanja?

Najuočljivije poboljšanje odnosi se na vidno polje, koje je sada šire. Ranger 4 može se pohvaliti nešto većom brzinom propuštanja svjetlosti u odnosu na prethodne modele, što je iznimno korisno, posebno kod modela specijalno namijenjenog za slabu osvijetljenost 3–12×56.

Mogućnost montaže na šinu

Dva modela, 1–4×24 i 3–12×56, bit će dostupna tijekom godine zajedno sa Zeiss ZM/VM nosačem za šinu. Montaža na šinu ima više prednosti u odnosu na montažu s pomoću prstena i drago nam je što je tvrtka Steiner tu mogućnost uvrstila u svoju ponudu. Modeli sa šinom bit će nešto skuplji.

Steiner Ranger 4

Steiner Ranger 4

Zaključak

Zahvaljujući nadogradnjama, tvrtka Steiner učvrstila je svoju poziciju među vodećim proizvođačima lovačkih ciljnika čija se cijena kreće oko 1000 eura. Ako na raspolaganju imate 1000 do 1200 eura i želite dobro uložiti novac, isprobajte seriju Ranger 4. Svi modeli imaju jamstvo u trajanju od 10 godina, a da ne spominjemo da možete biti sigurni da će tvrtka Steiner preuzeti popravak proizvoda i nakon isteka ovog razdoblja.

Galerija slik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)