Skip to content

RISOVA POT: Za doselitev 14 ogroženih risov lovci in kmetje

V okviru projekta Life Lynx bo v prihodnjih petih letih v Slovenijo priseljenih 14 risov.

Lovci, ki so v začetku 70. let prejšnjega stoletja dali pobudo za ponovno naselitev risa na slovenskih tleh po tem, ko ga je na začetku 20. stoletja paradoksalno iztrebila puška – resda ne le lovska –, bodo imeli poleg gozdarjev in varstvenih biologov tudi ključno vlogo pri doselitvi 14 risov iz Slovaške in Romunije. Novi risi bodo – upajmo – oplemenitili kri oslabljene slovenske populacije in jo rešili pred skoraj zagotovim siceršnjim izumrtjem, piše Delo.si.

Screenshot: Risova pot

Naša naloga je, da damo naravi nazaj tisto, kar smo ji iztrgali,« je v arhivskem posnetku prispevka TV Slovenija iz leta 1973, predvajanem v dokumentarcu Risova pot, povedal Rado Švigelj, nekdanji direktor gojitvenega lovišča Rog, kamor so leta 1973 iz tedanje Češkoslovaške naselili šest risov.  Lovci so tedaj opravili pionirsko delo, mi pa ga moramo nadaljevati, poudarja Rok Černe, koordinator mednarodnega projekta Life Lynx, v okviru katerega bo stekla doselitev novih risov in v okviru katerega je nastal tudi dokumentarec Risova pot.

Dokumentarec bo v četrtek predvajan še v Kočevju, 20. junija v Karlovcu, režiser pa predvsem želi, da bi ga predvajali v čim več lovskih domovih.

Cijeli članak pročitajte na Delo.si.

Tags:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)