Skip to content

Razvoj kinologije v slovenski Istri

Piše: Viktor Puce (Lov, narava, divjad)

Z ustanovitvijo Lovskega Strelskega Društva za Istro leta 1910 se je pojavila tudi potreba po lovskem psu.

Takrat sicer še niso govorili o čistokrvnih lovskih psih, ampak le o fermačih (ptičarjih) in brakih (goničih). Skoraj na vsaki kmetiji je bil privezan istrski gonič, ki je lastniku služil kot odličen čuvaj in tudi kot lovski pes.

Resastega istrskega goniča tedaj v naših krajih še nismo poznali. Pri ptičarjih so prevladovali nemški resavci, irski setri, nemški kratkodlaki ptičarji in poentri. Te pasme so se v naše kraje razširile iz Italije. Med II. svet. vojno pa smo imeli v Kopru že tudi legla bretonov. Vse do konca vojne 1945 niso vodili evidence lovskih psov in ni bilo rodovnikov.

Leta 1946 je bil na Kozini prvi pregled zunanjosti istrskih goničev za območje: Slovensko Gračišče, Movraž, Sočerga, Črni Kal, Kubed, Rižana, Kozina, Materija, Obrov, Vremska Dolina in Divača. Tedaj je bilo pregledanih in ocenjenih okrog 40 istrskih goničev. Pregled lovskih psov vseh pasem pa je bil organiziran leta 1948 v Kopru.

Ocenjenih je bilo okrog 70 lovskih psov, največ istrskih goničev. Psom, ki so bili pozitivno ocenjeni, so izdali rodovnik, negativno ocenjeni pa so dobili le dovoljenje za lov. Istega leta je bila organizirana razstava vseh pasem lovskih psov v Ljubljani, na kateri so lovci z istrskim goničem dosegli odlične rezultate. Ob tej priliki je bilo prodanih veliko število istrskih goničev širom po Sloveniji.

Od leta 1948 se pri Lovski Zvezi Koper vodi evidenca čistokrvnih lovskih psov in od tedaj dalje je bil na področju lovske kinologije viden napredek. Organizirane so bile vse potrebne kinološke prireditve, pri Lovski Zvezi Koper pa so ustanovili komisijo za kinologijo, v kateri so bili včlanjeni tudi vsi kinološki referenti pri Lovskih Družinah. S tako organiziranostjo je dosegla Lovska Kinologija vidne uspehe pri vzgoji rejcev, vodnikov in šolanju psov.

Leta 1979 je bilo ustanovljeno OBALNO-KRAŠKO KINOLOŠKO DRUŠTVO s sedežem v Kopru. V to društvo so se včlanili vsi lovci lovskih družin takratne Zveze Lovskih Družin Koper. Omenjeno OKKD je bilo registrirano pri Republiškem sekretariatu za notranje zadeve v Ljubljani, saj je obsegalo več občin in je imelo štiri kinološke sodnike, ki so v celoti zadostovali potrebam društva.

Poleg sodnikov je društvo imelo celo vrsto uspešnih rejcev in vodnikov, ki jih je LZS za dosežke na področju lovske kinologije tudi odlikovala. Obalno-Kraško Kinološkego Društvo je vseskozi povezano z lovskimi družinami na območju OBALE, KRASA in BRKINI.

(Viktor Pucer)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)