Skip to content

Pulsar Helion 2

Uvod

Pulsar je jedna od vodećih tvrtki na području noćne optike i termovizije, koja je značajno porasla u posljednjih nekoliko godina. Njihovi uređaji poznati su po iznimnoj optičkoj kvaliteti i pristupačnoj cijeni, a Pulsar se brine i o redovitim ažuriranjima. Helion, termovizijski monokular, jedan je od njihovih najpopularnijih proizvoda. Mnogima služi kao nezaobilazan pribor za lov.
Modele Helion predstavili su prije 3 godine. Ovi termovizijski monokulari, koji su naslijedili Quantum uređaje, omogućuju, između ostalog, fotografiranje i video snimanje, zbog čega su od samog početka dobili puno pažnje. Istovremeno, korisnik ih može povezati sa svojim pametnim telefonom putem Wi-Fi mreže i gledati sliku, vidljivu kroz monokular, na zaslonu telefona u stvarnom vremenu.
Nedavno je Pulsar objavio drugu generaciju ovih popularnih uređaja, Helion 2. Trenutno (rujan 2020.) je dostupna samo verzija 2 XP50, ali Pulsar će s vremenom ažurirati i druge modele.

Pulsar Helion 2 XP50

Razlike između prve i druge generacije

Razlika između prve i druge generacije je u takozvanom termovizijskom kontrastu, koji se na engleskom naziva NETD (Noise Equivalent Temperature Difference). Ova značajka govori vam koliko dobro senzor na uređaju može razlikovati izuzetno male temperaturne razlike. Što je vrijednost niža, to je bolja percepcija detalja na slici. U prvoj seriji vrijednost je bila <60 millikelvina, a serija dva može se pohvaliti vrijednošću od 40 milikelvina, što je posebno izraženo na hladnoći, za vrijeme kiše i u magli, a veliki napredak vidi se i u otkrivanju i procjeni rogova.
Kućište ostaje isto. Jedina promjena je ta što je gumb za uključivanje/isključivanje uređaja od sada u plavoj boji (na modelima prethodne generacije bio je crne boje).

Pulsar Helion 2 XP50

Pulsar Helion – visokokvalitetni termovizijski monokular s mnogo korisnih funkcija

Budući da sve ostale funkcije ostaju iste, u nastavku ćemo opisati značajke druge i prve generacije.
Kućište je izrađeno od trajne plastike. Ergonomski je dizajnirano – uređaj možete čvrsto uhvatiti rukom, dok su vam svi gumbi nadohvat ruke. U početku korisnici imaju problema s pronalaženjem pojedinačnog gumba, no ubrzo se naviknu na položaj, koji je prilično intuitivan. Gumb za uključivanje / isključivanje uređaja je plave boje, što je jedina razlika u odnosu na uređaje prve generacije što se tiče vanjštine.

Iako je do sada nadograđen samo model XP50, Pulsar će s vremenom – barem tako kažu – nadograditi i ostale postojeće modele. Uređaji su i dalje podijeljeni na XQ i XP. Razlika je u senzoru; XP modeli mogu se pohvaliti razlučivošću 640 × 480, dok XQ uređaji imaju razlučivost 384 × 288. S prvima ćete vidjeti više detalja prilikom promatranja, ali prilikom kupnje morat ćete malo dublje gurnuti ruku u džep. Svaki model ima svoj raspon uvećanja. Za još bolju percepciju detalja na slici, u izborniku uključite funkciju ‘image detail boost’.

Neki modeli imaju promjer leće u objektivu 38 mm, drugi 50 mm. Modeli s većom lećom nude sliku s više detalja i veći domet. Modeli s manjom lećom nude šire vidno polje i niže minimalno uvećanje.
Domet uređaja (udaljenost na kojoj se i dalje može prepoznati toplina) je od 1300 do 2000 m, ovisno o modelu. Korisnik može očekivati da će prepoznati životinju veličine srne na udaljenosti od 500 m. Prednost termovizijskih uređaja je njihova svestranost – mogu se koristiti danju i noću, čak i po magli i kiši, kada noćna optika ima slabije performanse. Termovizijski uređaji posebno dobro rade noću, kada su razlike u temperaturi između životinja i okoline najizraženije.
Veličina piksela je 17 μm, a brzina osvježavanja slike je 50 Hz, što znači da je slika fluidna i da ne “preskače”. Također možemo promatrati životinju koja se brzo kreće, što je bilo teško učiniti s nekim starijim uređajima. Svaki Helion uređaj opremljen je funkcijom ‘Display Off’, koja omogućuje korisniku da brzo isključi zaslon i tako se sakrije od životinje koja se približava.
Iako su uređaji Helion klasificirani kao monokulari, vrlo su udobni i za dulju uporabu. U slučaju da tražite još veću udobnost, predlažemo da isprobate uređaj Pulsar Accolade, termovizijski dalekozor (neki modeli Accolade čak su opremljeni laserskim daljinomjerom). Ako uređaj Helion koristite u svrhe lova, preporučuje se da jednim okom gledate kroz ciljnik, a drugim kroz uređaj Helion. Ako ćete koristiti isto oko, morat ćete pričekati da se vaše oko prilagodi okolnom svjetlu (zaslon je prilično svijetao).
Svi uređaji Helion mogu se pohvaliti IPX7 zaštitom, tako da se bez problema mogu koristiti po kiši. Možemo ih na pola sata uroniti u dubinu od jednog metra. Pulsar jamči nesmetan rad uređaja sve do -25 ° C. Priložena je baterija IPS7; nakon punjenja možete očekivati do 7 sati rada. Baterija se može ukloniti, što je sjajno jer mnogi konkurentni uređaji imaju ugrađenu bateriju. Postoji nekoliko prednosti uklonjive baterije. Možete dokupiti još jednu bateriju i zamijeniti je za nekoliko sekundi kad se prva isprazni. Kod konkurentnih uređaja, ako smo dugo na terenu, potrebno je nositi nezgodnu prijenosnu bateriju tipa ‘power bank’. Istodobno, ugrađena baterija s godinama slabi, tako da uređaj možemo jednostavno baciti nakon nekoliko godina. Kod Heliona nema tog problema.
Ovi su monokulari kompatibilni s Pulsarovom aplikacijom Stream Vision, koju korisnik instalira na svoj pametni telefon. Aplikacija omogućuje prijenos slike, vidljive kroz monokular, na zaslon telefona u stvarnom vremenu. Istodobno putem aplikacije možemo pregledavati snimljene slike i videozapise, dijeliti ih, nadograđivati uređaj i obavljati neke od njegovih funkcija.

Pulsar Helion 2 XP50

Raspon cijena je 2300-3590 €, ovisno o odabranom modelu. Cijena najsofisticiranijeg modela XP50 nekad je bila 4000 eura, ali ju je Pulsar s vremenom snizio, što je dokaz da nastoje biti najkonkurentniji na ovom području. U trenutku kupnje dobivate trogodišnje jamstvo, a Pulsar nudi popravke čak i nakon isteka tog razdoblja.
Pri odabiru elektroničkog uređaja svaki se kupac pita je li kupnja racionalna. Prosječna osoba mijenja svoj mobitel svake 2 ili 3 godine, a to se također može pripisati nekim drugim elektroničkim uređajima. S vremenom baterija slabi, a proizvođač na tržište uvodi novi, poboljšani uređaj. Kad kupujemo Pulsarov uređaj, taj je strah nepotreban. Baterija je uklonjiva, što znači da ju je lako zamijeniti kad je brzo pražnjenje prevelik problem (kod mnogih konkurentnih uređaja to nije moguće jer uglavnom imaju ugrađene baterije). Uz to, Pulsar stalno ažurira svoje uređaje, održavajući tako njihovu konkurentnost. Mnogo puta netko kaže da nakon ažuriranja ima osjećaj da je kupio novi uređaj. Jedno takvo ažuriranje objavljeno je nedavno, kad so uključili funkciju ‘image detail boost’. Možemo reći da je svatko tko je kupio uređaj Pulsar Helion 2017. godine i dalje vlasnik modernog, konkurentnog uređaja.

Pulsar Helion 2 XP50

Pulsar Helion 2 XP50

Zaključak

Zbog stalnih ažuriranja, iznimno je teško konkurirati Pulsaru na području noćne optike i termovizije. Pomoću uređaja Helion moći ćete istražiti tajanstveni noćni svijet koji će vas zasigurno očarati, a stalnim ažuriranjem vaš će uređaj ostati konkurentan dugi niz godina.

Galerija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)