Skip to content

Pulsar Helion 2 XQ

Helion 2 XQ

Uvod

Nakon predstavljanja uređaja Helion 2 XP50 u prvoj polovici 2020. godine, mnogi su se pitali kad će Pulsar nadograditi seriju Helion XQ. Krajem 2020. godine na tržište su izašla dva modela – Helion 2 XQ38 i XQ50. Ova je serija poznata po dobrom omjeru cijene i kvalitete. XP modeli imaju bolji senzor i posljedično nude bolju sliku, no mnogi se na kupnju modela iz serije XQ odlučuju upravo zbog atraktivne cijene.

Ukorak s vremenom – kućište od magnezija

Do sad su svi uređaji Pulsar Helion izrađeni od trajne plastike. Iako je to nudilo neku vrstu robusnosti, mnogi su se pitali hoće li i kada Pulsar početi upotrebljavati kvalitetniji materijal. I na kraju, ali ne najmanje važno, njihovi jeftiniji uređaji Axion mogu se pohvaliti kućištem od magnezija. Unatoč činjenici da serija Helion 2 XP50 nije donijela nove materijale, sada su odlučili napraviti korak naprijed s inače jeftinijim uređajima Helion XQ. Oba modela imaju kućište od magnezija, što ih čini izdržljivijima i otpornijima na udarce, dok uređaj djeluje elegantnije i ostavlja dojam visoke kvalitete.

Helion 2 XQ (vir: www.pulsarnv.com

Helion 2 XQ (Izvor: Pulsar)

Poboljšani senzor i zaslon

Najvažnije poboljšanje krije se u unutrašnjosti kućišta od magnezija. Razlučivost (384 × 288) i udaljenost između piksela (17 µm) ostaju iste, ali je Pulsar poboljšao termovizijski kontrast (NETD – Noise Equivalent Temperature Difference), koji je sada < 40 mK umjesto < 60 mK. To znači da je uređaj Helion 2 XQ u stanju razlikovati izuzetno male temperaturne razlike, što je posebno vidljivo pri kišnom i maglovitom vremenu te niskim temperaturama. Leća je od germanija.

Zaslon je tipa AMOLED, tako da uređaj možete bez oklijevanja upotrebljavati na vrlo niskim temperaturama, do -25 °C. Razlika između prve i druge generacije je u razlučivosti. Stari modeli imali su razlučivost zaslona 640 × 480, dok je razlučivost novog zaslona 1024 × 768. Zbog većeg broja piksela slika je jasnija.

Helion 2 XQ (vir: www.pulsarnv.com

Helion 2 XQ (Izvor: Pulsar)

Ostala svojstva ostaju ista

Oblik uređaja ostaje isti. Pretpostavljamo da se Pulsar nije odlučio na promjenu jer ovaj oblik nema značajnih nedostataka. Za rad je potrebna IPS7 baterija koja se isporučuje u paketu. Omogućuje do 7 sati rada, ovisno o temperaturi okoline i upotrebi funkcija. Dostupna je i veća baterija (IPS14). Kupnja rezervne baterije je razumna jer ju je lako zamijeniti – ako se baterija isprazni na terenu, možemo je zamijeniti za nekoliko sekundi. Izmjenjiva baterija i dalje je jedna od najvećih prednosti Pulsar uređaja u odnosu na konkurenciju.

Uređajem Helion 2 XQ možete snimati slike i fotografirati. Budući postoji značajka Wi-Fi povezivanja, uređaji se mogu povezati s aplikacijom za pametne telefone Stream Vision. Nakon što se aplikacija instalira, slika vidljiva kroz monokular može se projicirati na telefon u stvarnom vremenu; možete promijeniti postavke, pregledavati i dijeliti slike i videozapise, ažurirati uređaj itd.

Ako vam uređaj slučajno padne u vodu, nema razloga za brigu. Certifikat IPX7 potvrđuje da uređaj 30 minuta može biti potopljen do dubine od 1 metra i da pritom ne pretrpi nikakvu štetu. Oba uređaja imaju osvježavanje slike od 50 herca.

Uređaj ima brojne korisne funkcije koje su već bile dostupne u prvoj generaciji – Display off (isključivanje zaslona), način rada Picture in Picture (slika u slici), procjena udaljenosti, različiti načini za boje itd. U izborniku možete uključiti funkciju „Image Detail Boost” ako želite da slika bude još oštrija i da se vidi više detalja.

Helion 2 XQ (vir: www.pulsarnv.com

Helion 2 XQ (Izvor: Pulsar)

Modeli

Trenutno su dostupna dva modela:

  • Helion 2 XQ38
  • Helion 2 XQ50

Broj (38, 50) nam je na uređajima Helion dosad uvijek govorio promjer leće u milimetrima. To još i dalje vrijedi za model XQ50, a za model XQ38 Pulsar je upotrijebio leću promjera 35 mm. Dva se modela razlikuju i po osnovnom uvećanju (XQ38 ima 3x optičko uvećanje, dok XQ50 ima 4,5x optičko uvećanje). Zbog toga model XQ38 ima veće vidno polje (zbog objektiva od 35 mm, vidno polje modela Helion 2 XQ38 veće je od prve generacije modela Helion XQ38). XQ38 toplinu prepoznaje do udaljenosti od 1350 m, a XQ50 toplinu prepoznaje do 1800 m. Postoji i razlika u težini; model s manjom lećom ima 450 grama, model s većom lećom teži je 50 grama.

Razlika u cijeni između uređaja iznosi 200 eura (Helion 2 XQ38 košta 2290 eura, a Helion 2 XQ50 2490 eura). Kupnjom bilo kojeg dobivate 3-godišnje jamstvo.

Helion 2 XQ (vir: www.pulsarnv.com

Helion 2 XQ (Izvor: Pulsar)

Zaključak

Pulsar je uređajem Helion 2 XQ popunio prazninu između modela Axion i Helion 2 XP. Posebno je zanimljiv onima koji traže kvalitetan termovizijski monokular po pristupačnoj cijeni. Zbog kućišta od magnezija uređaj djeluje mnogo sofisticiranije, što je uostalom jedan od važnih čimbenika zbog kojih se odlučujemo kupiti uređaj. Iako Pulsar neprestano poboljšava svoje uređaje, cijene njihovih termovizijskih proizvoda nikada nisu bile tako niske kao sada.

Galerija slika

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)