Skip to content

Pulsar Axion XM30S, Key XM22, Key XM30

Pulsar Axion XM30S, Key XM22, Key XM30

Uvod

Pulsar je jedan od vodećih proizvođača noćne i termalne optike. Oni rade na tome da ostanu ispred konkurencije stalnim ažuriranjem svojih uređaja. Optika Pulsar poznata je po pristupačnim cijenama i impresivnoj kvaliteti. Nikada ne razočaraju na Shot Show-u ili IWA-i – stalno predstavljanje nečeg svježeg i novog jedan je od temelja tvrtke.

Termovizijski uređaji otkrivaju toplinu, zbog čega se mogu koristiti tijekom dana ili noći u svim vremenskim uvjetima. Za razliku od analognih i digitalnih uređaja za noćno gledanje, oni su korisni čak i po kiši i magli. Noću i tijekom hladnijih dijelova godine, kontrasti boja su još bolji zahvaljujući temperaturnoj razlici između životinja i okoliša.

Pulsar Axion XM30S, Key XM22, Key XM30

Pulsar Axion

Axion 2019–2020

2019. godine Pulsar je javnosti predstavio svoj potpuno novi Axion termalni monokular. Ovi impresivno kompaktni uređaji naslijedili su seriju Quantum Lite. Potonji su bili Pulsarovi najpristupačniji termalni uređaji do uvođenja Axiona (koštaju oko 1500 €). S Axionom je Pulsar napravio ogroman korak u budućnost termalne optike – Axion je mnogo manji od Quantum Lite-a, bolje izrađen; s boljom kvalitetom slike i nekim drugim primamljivim značajkama koje ćemo opisati u nastavku. Prije nego što objasnimo značajku ove potpuno nove serije, posvetit ćemo određenu pozornost njenom razvoju budući da se od njihovog izdavanja mnogo toga dogodilo. Prvo su predstavljena tri uređaja – Axion XM30, Axion XM38 i Axion Key XM30. Potonji je bio najpristupačniji s cijenom od oko 1400 €, ali mu je nedostajala neka funkcija poput mogućnosti snimanja fotografija i snimanja videozapisa (razlike između modela detaljno su objašnjene u nastavku). Iako je bila velika potražnja za svim modelima, Pulsar je podijelio neke šokantne vijesti s javnošću – XM30 i XM38 ukinuti su zbog poteškoća s isporukom zaslona. Key XM22, najpristupačniji iz Axion serije, predstavljen je javnosti. Pulsar je tek u veljači 2020. najavio izlazak modela XM30S koji je trebao naslijediti ukinute XM modele. U trenutku pisanja ovog članka, u Pulsarovoj ponudi su tri modela Axion – Key XM22, Key XM30 i XM30S.

Pulsar Axion XM30S, Key XM22, Key XM30

Pulsar Axion

Zajedničke karakteristike modela Axion XM30S, Key XM22, Key XM30

Uređaji Axion izrađeni su od magnezija, što je ogroman korak naprijed u odnosu na plastično kućište koje se koristi za uređaje Quantum Lite. Uređaj je stoga čvršći i robusniji. Kompaktnost je jedan od njegovih glavnih pluseva jer uređaj možete lako spremiti u džep. Izuzetno su lagani s 250 grama. Serija Axion ergonomski je dizajnirana – ruka lijepo zahvata šasiju, bez obzira jeste li dešnjak ili ljevak. Razlučivost senzora je 320 × 240 – na zaslonu je manje piksela nego kod Quantum Lite uređaja. Ipak, slika na Axion uređajima je bolja, što možemo pripisati poboljšanoj razlučivosti zaslona i naprednom softveru. Zbog svih navedenih nadogradnji može se uočiti više detalja u usporedbi s Quantum Lite-om. Jednom kad se pritisne tipka ON / OFF, uređaj se uključuje za otprilike 3 sekunde, što je nevjerojatno brzo. Uređaji koje je napravila konkurencija (većina njih) trebaju oko 10 sekundi kako bi se uključili. Dostupna su tri načina kalibracije – automatski, poluautomatski i ručni, isto kao kod Helion uređaja. Korisnik može birati između 8 načina rada u boji. Slikovna točka je kraća (12 µm umjesto 17 µm na Helion uređajima). Možete odabrati način “Picture-in-Picture”, gdje se uvećava samo određeni dio slike. Uvećani dio slike prikazuje se u gornjem dijelu zaslona. Brzina osvježavanja je 50 Hz (50 slika u sekundi) što je posebno primjetno kod promatranja životinje koja se kreće jer će slika biti tečna i bez treperenja. Vodootporni su, pa ih možemo koristiti na kiši bez brige o potencijalnoj šteti.

Pulsar Axion XM30S, Key XM22, Key XM30

Pulsar Axion

Axion napaja potpuno nova APS3 baterija. Ova tanka baterija koja osigurava približno 4 sata rada umetnuta je u pretinac za baterije smješten u donjem dijelu uređaja. Ako nastojimo dulje ostati na terenu, preporučljivo je kupiti još jednu bateriju. Bateriju je moguće promijeniti u nekoliko sekundi, što je izvrsno, pogotovo ako pogledamo konkurentske uređaje koji uglavnom dolaze s integriranom, neuklonjivom baterijom.

Važno je napomenuti da Axion uređaji izvrsno rade u svim vremenskim uvjetima, uključujući kišu i maglu, što je karakteristika svih termovizijskih uređaja. To je jedna od njihovih glavnih prednosti u odnosu na analognu i digitalnu optiku za noćno gledanje. Nadalje, mogu se koristiti za promatranje i danju i noću, dok analogna optika za noćno gledanje može pretrpjeti znatna oštećenja senzora kada se uključi tijekom dnevnog svjetla.

Pulsar Axion XM30S, Key XM22, Key XM30

Pulsar Axion

Razlike među Axion XM30S, Key XM22, Key XM30

Iako su modeli Axion Key manje napredni od standardnih modela Axion, oni udovoljavaju zahtjevima većine lovaca. Po čemu se Key uređaji razlikuju od ostalih u Pulsarovoj ponudi? Prva razlika je u tome što se njima ne mogu snimati slike i videozapisi. Nadalje, nemaju Wi-fi vezu, što znači da ih je nemoguće povezati s aplikacijom za pametni telefon Stream Vision. S druge strane, XM30S ima 16 Gb interne memorije. Jedno od najnovijih ažuriranja donijelo je snimanje glasa, što je bio važan korak naprijed. Uređaji Key opremljeni su zaslonom tipa LCOS, dok standardni modeli imaju AMOLED HD zaslon. Potonji pruža sliku veće kvalitete i može podnijeti niže temperature sve do –25 ° C (LCOS zasloni mogu podnijeti temperature do –10 ° C). Serija Key ima halkogenidne leće, dok su leće XM30S izrađene od germanija. Uz XM30S dobivate punjač za baterije s dva utora za baterije. Uz Key uređaje nije uključen, pa ćete, osim ako ga dodatno ne kupite, bateriju morati puniti dok je umetnuta u uređaj isporučenim MicroUSB kabelom. Uređaji se razlikuju u području uvećanja. Key XM22 počinje s 2x, Key XM30 s 2,5x, i XM30S s 4,5x. Svi dolaze s 4x digitalnim zumom.

Pulsar Axion XM30S, Key XM22, Key XM30

Pulsar Axion

Osim područja uvećanja, Key XM22 i Key XM30 razlikuju se i po veličini leće objektiva. Opremljeni su lećom promjera 22, odnosno 30 mm. Iz tog razloga, Key XM22 nudi veće vidno polje. Kako je namijenjen promatranju iz blizine, nedostaje mu prsten za fokusiranje koji se obično nalazi pored objektiva. Key XM 22 može otkriti toplinu do 950 m udaljenosti, dok Key XM30 može otkriti toplinu do 1200 m udaljenosti.

Je li novi XM30S nešto drugačiji od ukinutog modela XM30 (XM38 još nije dobio nasljednika od svibnja 2020.)? Da, jeste. Prva razlika je u zaslonu. Novo predstavljeni XM30S ima nešto veći zaslon, zbog čega početno uvećanje više nije 4x već 4,5x. Druga razlika povezana je sa senzorom. XM30S je opremljen nadograđenim senzorom, što rezultira slikom s manje šuma. Mogućnost otkrivanja topline ostaje ista, 1300 m.

Pulsar Axion XM30S, Key XM22, Key XM30

Pulsar Axion

Da bi se promatrana divljač mogla identificirati u skladu s tim, mora biti na udaljenosti do 300 m. Maksimalna udaljenost na kojoj se objekt može identificirati ovisi o modelu i vremenskim uvjetima. Rogovi se vide i na udaljenosti do 150 m.

Pogledajmo cijene. Key XM22 košta oko 1000 €, što je nevjerojatno povoljno za termovizijski uređaj ove razine kvalitete. Preostala dva modela također se mogu pohvaliti konkurentnom cijenom s obzirom na ono što nude – Za Key XM30 potrošit ćete oko 1300 €, dok će vas XM30S koštati 1700 €.

Pulsar Axion

Zaključak

Ako tražite termovizijski monokular po pristupačnoj cijeni, Axion vas neće ostaviti ravnodušnim. Gore navedeni podaci pomoći će vam da odaberete pravi model za svoje potrebe. Axion vas može pratiti u svakom lovu zahvaljujući svojoj maloj veličini – možete ga spremiti u džep kad god želite. U ovom cjenovnom razredu teško je pronaći termovizijski uređaj više kvalitete. Kad ga kupite, dobivate trogodišnje jamstvo, a Pulsar će ga popraviti i nakon isteka tog razdoblja.

Galerija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)