Skip to content

Prije čitavog stoljeća, vukovi su u Njemačkoj bili istrebljeni, a danas ne znaju koliko ih je

Divlji vuk je još od kraja 19. stoljeća istrijebljen i danas je pod najstrožom zaštitom. Nestankom socijalističke Istočne Njemačke i otvaranjem granica, iz Poljske su počeli dolaziti i vukovi na istok zemlje.

Ne zato što više nije bilo graničara, nego zato jer su mnogi poljoprivredni kombinati propali, stanovništvo je odlazilo na zapad u potrazi za poslom. Početkom ovog stoljeća se priroda počela vraćati na istok zemlje, a s njom i vukovi, piše Poskok.info.

U međuvremenu više nisu samo na istoku: u pokrajini Baden-Württemberg posve na jugozapadu Njemačke je početkom kolovoza nađen ubijen vuk. Udruženje za zaštitu prirode NABU kaže da je to već 24. slučaj od kako su se vukovi vratili u ovu zemlju prije dvadesetak godina. Jer usprkos oduševljenju zaštitara okoliša, vuk je ipak ostao vuk.

Uzgajivač ovaca na pašnjacima Lüneburga, nešto južnije od Hamburga, 200 kilometara od Poljske, kaže da pronalazi zaklane životinje, ali i da ako ima dobrih pasa čuvara, rizik da vuk prilazi je malen.

Oko pašnjaka je postavio električnu ogradu, a mora i nahraniti 17 pasa koje ima. Oprez je potreban: samo u tom kraju su vukovi zaklali više od 600 životinja, uglavnom ovaca, ali i goveda i divljači.

Zaštitnici prirode mišljenja su da vuk pripada ovdje i da je načelno pozitivno da se vratio na ove prostore.

Još uvijek poljoprivrednici dobivaju odštetu od pokrajine ako se dokaže da je vuk zaklao neku njihovu životinju, ali vukova je sve više: koncem prošle godine su nadležne službe procijenile kako u Njemačkoj živi 47 čopora vukova i dvadesetak vučjih parova – to je negdje oko 130 odraslih vukova, štenad se još ne računa. Za mnoge koji žive od domaćih životinja je već i to daleko previše.

Postoje oni koji zagovaraju da se dozvoli odstrel vuka. Trenutno je pucanje ili odstrel vuka strogo zabranjen.

Više o cijeloj temi klikom ovdje.

Tags:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)