Skip to content

Na koji način lovite srnjaka iliti srndaća?

Jedan od najiščekivanijih lovova u godini je svakako lov na srnjaka. U Srbiji započinje 15. travnja, u Hrvatskoj  po novome od ove godine od 15. travnja, u Njemačkoj 16. svibnja…

Kad se prisjetim svojih lovnih početaka koji nisu bili tako davno, iskreno, nisam shvaćao draž lova na srnjaka i vrijednost trofeje. Naravno, tako dugo dok nisam dobio lovački poriv  da je ‘to to’, nisam ni odlazio u lov.

Prvi odstrijeljeni srnjak uvijek je na najdraži

Prvi odstrijeljeni srnjak bio je dočekom sa čeke. Sjedio sam u miru i tišini ponad zelenila i osluškivao prirodu u lovištu Dobra pokraj Ogulina. Polako se počela spuštati noć i već sam polako odustajao misleći kako me ipak osjetio i neće doći iz šume na zeleno prostranstvo koje je bilo predamnom. Evo ga, došao je na hranu. To je bio prvi i meni osobno najveći i najbolji srnjak, s najvećim rogovima kojega sam ugledao sa čeke. Mirna ruka i siguran pogled odradili su svoje. Doista sam ponosan na svog prvog odstrijeljenog srnjaka iako nije bio u medalji.

Način lova na srnjaka

Srnjaka lovimo dočekom sa čeke, piršanjem, vabljenjem.

Srnjak je svoje rogove skinuo iz basta već znatno ranije, u našim krajevima zabilježen je srnjak očišćenih rogova već oko 15. ožujka.

Već sad u ovo vrijeme pratimo teritorij na kojem se zadržava srnjak koji ga je zaposjeo, naravno, tako dugo dok ga ne otjera jači srnjak. Prema Gertu. G. von Harlingu, polovicom svibnja srnjaci su zaposjeli svoj teritorij vidljivo su zainteresirani za parenje, što pokazuju njihovi nabrekli i izraženi testisi. Početak parenja vrijeme je kad uzaludno tražimo i očekujemo srnjaka na njegovom teritoriju, jer on je več nekoliko kilometara udaljen i kruži oko srne koja ga mami mirisom, piše Harling u svojoj knjizi Srnjak, Lov na srneću divljač.

U svibnju tražimo srnjaka odnosno njegov teren. Šumom prolazimo u  potrazi za odbačenim bastom, tragovima kopanja nogu ili pak usjeklinima na stabalcima.

Harling u knjizi opisuje kako je do početka kolovoza većina srna oplođena, dok su srnjaci još uvijek u raspoloženju parenja i lunjaju u potrazi za njom. Tada se susreću srnjaci koji se udaljavaju dva kilometra jedan od drugog i to je prigoda u kojoj ih možemo najlakše namamiti vabilicom.

Najpovoljnije doba za takav način lova upravo je ovo vrijeme, ističe.

Što koristiti kao vabilo?

Nekad, ali stariji i iskusniji lovci, mame srnjake prirodnim vabilima poput lista bukve, jorgovana, kruške ili breze oponašajući zov srne. Nedostatak je što moramo vabiti objema rukama, pa je potrebno više iskustva.

Mnogi naši kolege lovci sami prave i prodaju jako dobre vabilice, koje primjerice Nordik Predatora, koje su doista odlične i po jako pristupačnim cijenama. Ima i dobrih i provjerenih kopija koje prave kolege lovci. Potrebno je naučiti pravilno proizvoditi zvukove i imati osjećaj za vabljenje – pijukati u određenim situacijama tiho i pažljivo ili bučno. Primjer dobre vabilice je i crna gumena loptica Butollo koja pritiskom stvara zvuk.

Za lov vabljenjem morate imati strpljenja, ne očekivati dolazak srnjaka nakon par pijuka. Mnogi iskusni lovci već od ožujka (marta) odlaze u lovište na čeke osmatrat kakvi se srnjaci kreću u kojim predjelima.

Ukoliko vam se na vabljenje odazivaju samo ženke, ton koji rabite je sigurno previsok.

Kakva su vaša iskustva? Pošaljite nam svoju priču na info@lovcibalkana.com.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)