Skip to content

Predsednik LSS Šormaz direktoru policije Rebiću: Razlikujte savesne lovce od krivolovaca

Ne znamo postoji li zemlja gdje ‘zeleni’ i lovci žive u koheziji, ali u našim zemljama nije tako. Jedni su drugima korektiv. Češće ‘zeleni’ nama lovcima.

Trenutno se vodi prijepor između zelenih aktivista i lovaca u Srbiji, a zbog njihovih kontrola po lovištima koje provode zajedno s policijom.

Tom prigodom je predsednik lovačkog saveza Srbije Dragan Šormaz pisao direktoru policije Vladimiru Rebiću zbog zajedničkih akcija policije i zelenih u lovištima, u kojima oni koji gazduju, nisu ni obavešteni.

Povod pismu su sve češći napadi na lovce i nenajavljene kontrole zelenih i policije u lovištima zbog korišćenja elektronskih vabilica u lovu prepelica tokom leta, a da se pri tome ne pravi razlika između lovaca – koji odgovorno i savesno obavljaju svoje aktivnosti u skladu sa Zakonom o divljačli i lovstvu, i na drugoj strani lica koja ilegalno love, kao krivolovaca i lovokradica.

Šormaz smatra kako prema Pravilniku o merama bezbednosi u lovištu oni daju svoj maksimum oko, kako piše, preduzimanje mera za zaštitu i bezbednost života, zdravlja, imovine ne samo učesnika u lovu, već i pravnih i fizičkih lica koja se nalaze u lovištu, a ne učestvuju u lovu. Ali također opominje kako da budu odgovorni za bezbednost nepoznatih lica u lovištu, ako o tome nisu blagovremeno obavešteni, niti imaju informaciju o njihovom prisustvu u lovištu?

Cijelo pismo pročitajte klikom ovdje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)