Skip to content

Povijesni trenutak: Država plaća 50% police osiguranja lovačkih društava!

Potpisan je Ugovor o izravnoj dodjeli financijskih sredstava namijenjenih za financiranje police osiguranja zbog smanjenja utjecaja šteta u lovištima i podizanja razine sigurnosti između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog lovačkog saveza

Između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog lovačkog saveza 2. kolovoza je u Vladi Republike Hrvatske sklopljen ugovor o izravnoj dodjeli financijskih sredstava namijenjenih financiranju police osiguranja radi smanjenja utjecaja šteta u lovištima i podizanja razine sigurnosti.

U 2017. godini na području Hrvatske zabilježeno je 3789 naleta vozila na divljač.

Dugotrajnost sudskih postupaka, neujednačena sudska praksa (zbog tri različita zakona koji uređuju problematiku šteta) i velik broj naleta vozila na divljač rezultiraju velikim troškovima koje lovačke udruge ne mogu podmiriti. Lovačka su društva dovedena pred postupak likvidacije i odustajanje od zakupa prava lova. To stvara problem za državnu upravu i lokalnu samoupravu, koje bi morale provedbu mjera uzgoja i zaštite divljači u lovištima povjeriti trećim osobama, uz isplatu naknade, dok bi u međuvremenu snosile svu odgovornost za štetu.

Zbog toga je Ministarstvo poljoprivrede kao rješenje osmislilo jedinstvenu policu osiguranja za područje cijele Hrvatske čiji će nositelj biti Hrvatski lovački savez. Financiranje takve police osiguranja od naleta na divljač omogućit će se preraspodjelom namjenskih sredstava od zakupnina i koncesija za lovišta u iznosu od 12,5 milijuna kuna (oko 1,7 milijuna eura).

U Hrvatskoj ima 1078 lovačkih udruga s oko 60.000 lovaca.

Na razini cijele Hrvatske za cijelu godinu vrijednost police bila bi blizu 25 milijuna kuna te pokriva rizik na svim prometnicama gdje nastaje šteta od divljači, bilo da je riječ o brzoj cesti, nekoj drugoj prometnici ili pak autocesti u cijeloj Hrvatskoj, ali i na željezničkim prugama, prenose službene stranice Hrvatskog lovačkog saveza.

Pola od toga iznosa plaća dakle ministarstvo, a pola bi podmirile lovačke udruge. Polovicu koju bi morale podmiriti lovačke udruge, na sebe su preuzele pojedine županije, pa tako posebno ističemo Međimursku županiju koja je prva na taj način doista uvelike pomogla lovcima. Godišnje za lovstvo Međimurska županija ulaže ukupno 600 tisuća kuna (oko 80.000 eura) za 74.000 hektara lovišta u toj županiji, piše eMedjimurje.hr.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)