Skip to content

Posjet sajma IWA 2018 u Nurembergu (puške)

  • Andraž 
Mauser M18

Sajam IWA je najveći europski sajam s područja lova te sportskog i amaterskog streljaštva. U ovom članku ćemo predstaviti novosti iz proizvodnje pušaka jer smo na sajmu, između ostalih posjetili i proizvođače pušaka.

Jedna od najvažnijih novosti je svakako nova puška firme Mauser – M18. Radi se o cjenovno dostupnoj puški vrhunskog proizvođača koja je zbog oba ta svojstva privukla mnogo posjetitelja na sajmu. Jedna od najslavnijih Mauserovih puški, K98, je bila dizajnirana za čim jednostavniju upotrebu. S puškom M18 se Mauser i dalje drži te filozofije. S prvim rukovanjem odmah vidimo da je puška vrlo jednostavna – zbog tako niske cijene više nije ni za očekivati. Okvir zajedno s kundakom i rukohvatom je jako robustan, što predstavlja pozitivno iznenađenje. Na puški je tripozicijski osigurač koji se nalazi na istoj strani kao i ručica zatvarača. Pitanje koje smo si postavili je: „Dali puška osim što ima dobru cijenu i radi dobro?“ Mauser garantira da su kod puške M18 očuvali ista svojstva po kojima je Mauser poznat već dugi niz godina – pouzdanost, preciznost i izdržljivost. Ako bi sva ta svojstva dobili za cijenu od 900 €, onda bi to bila stvarno odlična investicija.

Usprkos tome da su se ove godine posvetili ponajprije ciljnicima, u Blaseru su nešto novo pripremili i na području. Radi se o novoj inačici puške R8 s ugrađenim prigušivačem koja se zove R8 Silence. Cijev puške ima na kraju poseban navoj – prigušivač namjestimo na cijev tako da ju potpuno prekrijemo i na kraju još prigušivač zavijemo i pričvrstimo. Prigušivač je namješten po cijeloj dužini cijevi. U Sloveniji je upotreba prigušivača lovcima još uvijek zabranjena, no u mnogo europskim državama nije. Dizajn koji je Blaser predstavio kod puške R8 Silence će zasigurno pomoći k popularizaciji trenda upotrebe prigušivača na lovačkim puškama. Masa je jednakomjerno raspodijeljena po puški iz razloga što se prigušivač ne pričvrsti na usta cijevi puške već je njen sastavni dio. Puška je trenutno dostupna u kalibrima .308 Win., .30-06 Sprg., .300 Win. Mag., .300 Blaser Mag., 8×57 in 9.3×62.

Mauser M18

Mauser M18

Firma Merkel je na ovogodišnjem IWA-u predstavila pušku Helix Speedster. Nastavak serije Helix je zbog njene popularnosti po svijetu dobrodošla vijest. Speedster je puška napravljena za još brže gađanje kod lova pogonom. Merkel je prostor za palac dizajnirao tako da je kundak „otvoren“ na gornjoj strani. Zbog spomenutog svojstva i pravocrtno rotirajućeg zatvarača može korisnik pušku repetirati jako brzo – od tud i dolazi puškino ime, Speedster (speed = brzina). Takav dizajn omogućuje korisniku i to da s palcem doseže osigurač, bez da bi ostale prste pomaknuo s pištoljske drške. Merkel je puški dodao još poseban kundak s osloncem obraza. S pritiskom na gumb koji se nalazi na osloncu obraza se oslonac vraća u prije postavljen položaj.

Na sajmu IWA 2018 v Nurembergu je Sauer predstavio jednu zanimljivu novost – ErgoHeat. Radi se o posebnom načinu grijanja drške. Lovce koji love po zimi često smeta hladnoća, posebno kad moraju čekati. Kad su prsti hladni smanjen je osjećaj i to može dovesti do promašaja. Tehnologija ErgoHeat je dizajnirana da grije dršku i s time prsti ostanu topli, što poboljšava reakciju i općeniti osjećaj ugode. Na donjoj strani kundaka je priključak preko kojeg punimo akumulator u unutrašnjosti kundaka. Grijanjem možemo upravljati na dva načina – s daljinskim upravljačem ili preko aplikacije instalirane na pametni telefon. Korisnik može izabrati jedan od tri stupnja grijanja – na najvišem stupnju se drška ugrije na 30 stupnjeva višu temperaturu od one koja je u okolini. Na tom stupnju baterija može izdržati samo 2 sata, na drugom stupnju 5–6 sati, i na prvom stupnju oko 7 sati, što je dovoljno dugo za sve oblike lova. Trenutno je ta funkcija ponuđena s puškama Sauer 404 in Sauer 303 s plastičnim i karbonskim okvirom.

Browning je predstavio novu inačicu puške Maral – Maral Composite. Maral je puška s pravocrtno repetirajućim cilindričnim zatvaračem koji korisniku puške omogućava jako brzo repetiranje. Prednost puške Maral pred konkurencijom je da možemo zatvarač, nakon što ga jednom potegnemo nazad, spustiti – sam će se vratiti u prvotni položaj. Baš zbog tog svojstva je puška iznimno popularna. Varijanta Composite se sastoji od okvira iz umjetnih vlakana koji je na nekim mjestima (drška, rukohvat) gumiran. Zbog toga je lakša, izdržljivija i otpornija na kišu. Browning je dodao još I kundak s osloncem obraza, što je odličan dodatak. Za sada inačica Composite dostupna u dva kalibra, .308 Win. in .30-06 Sprg. Korisnik može izabrati između dvije inačice, crne (Nordic) i smeđe (Brown). Smeđa ima jako elegantan izgled i zato je na nuremberškom sajmu privukla mnogo pozornosti. Za inačicu Nordic je potrebno odvojiti oko 2000 €, a za inačicu Brown približno 150 € više.

Novu pušku je predstavilo i poduzeće Tikka. Do sada na tržištu još nisu imali malokalibarske puške i zato je T1x MTR toliko zanimljiva. Kao što je za puške proizvođača Tikka značajno, rotacijski cilindrični zatvarač se pomiče jako glatko. Napravljen je iz nehrđajućega čelika. Na kućištu zatvarača je 11-milimetarski nosač na koji se namjesti ciljnik. Osigurač je dvostupanjski. Okidač i pripadajući mehanizam su isti kao kod pušaka serije T3, što znači da možemo očekivati iznimnu preciznost. Za sada je dostupna u dva kalibra, .22 LR in .17 HMR. Meci se umetnu u robusni spremnik iz umjetnih vlakana; kapacitet je 10 metaka. Zanimljivost je da su zatvarač i dio na kojem su okidač i branik jednakih dimenzija kao kod pušaka T3 in T3x, što omogućava korisniku da još više prilagodi pušku svojim potrebama. Kao kod puške T3x je i kod puške T1x MTR dostupno mnogo različitih dodataka, između ostalih rukohvati i drške u različitim bojama. Puška će izaći na tržište negdje na proljeće.

Iako je bila puška Rols francuskog proizvođača Chapuis Armes predstavljena još lani, i ove godine je obradovala mnoge posjetitelje sajma. Rols je puška s pravocrtno rotirajućim cilindričnim zatvaračem koji izgledom podsjeća na Blaserevu R8. Repetiranje teče brzo i glatko. Iz Chapuis Armes kažu da su u razvoj puške uložili čak 6 godina. Za sada je dostupna u osam kalibara: .243 Win., .30-06 Sprg., 7×64, .270 Win., .308 Win., .300 Win. Mag., .7 Rem. Mag. i .375 H&H. Zanimljiva je ponajprije zbog toga što je jeftinija od popularnog Blasera R8.

Jedan od glavnih trendova ovogodišnjeg IWE su zasigurno prigušivači. Glasan prasak koji nastane nakon pucnja jako uznemiri životinje u okolini. Pod utjecajem su i lovački psi. Trend montiranja prigušivača na lovačke puške je u porastu. U Sloveniji je za sada njihova upotreba zabranjena, iako se u nadolazećim godinama to može promijeniti. Zanimljiva novost su puške prilagođene za žene. Te su manje i s kraćim kundakom što korisnicama omogućava udobnije pucanje. Novi trend su počeli i proizvođači premium pušaka. Oni su zadnjih godina predstavili na tržištu jeftinije puške. Ove godine je to učinio Mauser s predstavljanjem puške M18, a prijašnjih godina Sauer (Sauer 100, 101), Haenel (Haenel Jaeger 10), Sako (Sako A7) i drugi.

Galerija slik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)