Skip to content

Policija mu nije dala oružje jer su susjedi rekli da puno pije, za EU sud to je ‘trač’

Muškarac koji je godinama lovac nije uspio obnoviti dozvolu za nošenje oružja, a na hrvatskim sudovima nisu mu dali ni uvid u to tko ga je i zašto optužio da previše pije

Jedna presuda Europskog suda za ljudska prava mogla bi u potpunosti srušiti i promijeniti način na koji se u Hrvatskoj dobivaju dozvole za držanje oružja. Ili, barem, vode upravni postupci.

Riječ je o slučaju građanina T. G. koji je dugogodišnji lovac. Kada mu je godine istekla dozvola za držanje lovačkog oružja, odlučio ju je obnoviti. No, onda su krenuli njegovi problemi zbog kojih je 11. srpnja 2017., nakon što je prošao sve sudske instance u Hrvatskoj, dobio presudu europskog suda prema kojem je Republika Hrvatska prema njemu postupila nepošteno, donosi portal 100posto.hr.

Muškarac (43) u veljači 2011. tražio je obnavljanje dozvole za nošenje oružja koju ima već deset godina. Prošao je zdravstveni pregled, ali nije sigurnosnu provjeru policijer, jer je susjed rekao kako muškarac ponekad prekomjerno pije.

Lovac je poslao žalbu tvrdeći da nema nikakvih problema sa alkoholom, da je lovac dugi niz godina, te da je voljan, ako bude potrebno, podvrći se bilo kakvom testu kako bi dokazao da nije alkoholičar i da je lažno optužen.

Europski sud za ljudska prava donio je presudu protiv Hrvatske tvrdeći da se radi o nepoštenoj praksi.

Pozvali su se pritom na Ustav RH prema kojem je svakome zajamčeno pravo na pošten i fer sudski postupak, privatnost obiteljskog života i dostojanstvo, kao i privatno vlasništvo. Od muškarca je, naime, oružje oduzeto.

Cijeli članak na 100posto.hr.

Tags:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)