Skip to content

Podignuta optužnica protiv lovca koji je u lovištu usmrtio psa, prijeti mu i zatvorska kazna

Pas se na otvorenom približavao stadu ovaca i lovac ga je ustrijelio te odnio.

To su u srpnju ove godine svjedočile volonterke Prijatelja životinja iz Njemačke koje su se zatekle u šetnji s psom u Mihovljanu, nedaleko Čakovca u Hrvatskoj.

Pas je bio žute boje, u tipu labradora, a u njegovoj blizini nije bilo vlasnika.

– Koze su bile na neograđenoj livadi, izvan dvorišta, a pas im se samo približio. U tom trenu došao je čovjek s puškom i pucao u psa – kazala je A. Hampamer, voditeljica skloništa Prijatelji životinja u Čakovcu. Volonterke su bile šokirane onim što su vidjele, uspjele su uslikati osobu koja je pucala.

Osumnjičena osoba je pronađena, te je od nje oduzeto registrirano lovačko oružje s pripadajućim streljivom. Nedaleko mjesta događaja pronađena je zakopana strvina psa.

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu je 31. kolovoza podiglo pred Općinskim sudom u Čakovcu optužnicu protiv 42-godišnjaka zbog počinjenja kaznenog djela ubijanja i mučenja životinja.

– Okrivljenika se optužnicom tereti da je 15. srpnja 2017. u Mihovljanu, bez opravdanog razloga hicem iz lovačke puške ustrijelio i usmrtio psa pasmine labrador – priopćili su iz Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.

Lovci i prijatelji životinja pak s druge strane vode ‘bitku’ oko uklanjanja psa iz lovišta. Brojni lovci sami ne vrše pucanje na pse lutalice, ali nam pričaju kako su sami nemali broj puta bili svjedoci događajima kada psi lutalice ganjaju mladu lanad koja pri tome najčešće stradava.

– Prema Zakonu o lovstvu psi i mačke se ne smiju kretati lovištem i lovoovlaštenik ima pravo iz lovišta ukloniti pse i mačke no „ukloniti“ ne znači ubiti već zatražiti njihovo zbrinjavanje prema Zakonu o zaštiti životinja u registriranom skloništu za napuštene životinje kakvo postoji – poručila je nedavno voditeljica skloništa Aleksandra Hampamer.

U hrvatskom zakonu kod stavke ‘Ubijanje ili mučenje životinja’ jasno piše:

Članak 205.

(1) Tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

(2) Tko kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka počini iz koristoljublja, kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)