Skip to content

Osvežena krv: Iz Slovačke uvezli 25 ženki i 5 mužjaka muflona

U Lovište Vorovo na južnim padinama Fruške gore, nedaleko od Erdevika, kojim gazduje Nacionalni park “Fruška gora”, u sredu su stigli novi stanovnici, i to iz – Slovačke. U ovo lovište, ali i u Srbiju, prvi put posle pola veka, uvezeno je 25 ženki i 5 mužjaka muflona vrednosti oko 15.000 eura, donose Novosti.rs.

Na taj način bi se, kažu stručnjaci, ovoj, davno useljenoj divljači u Srbiju, značajno osvežila krv, a na 1.800 hektara šumaraka ovog lovišta, ponovo bi trebalo da trče trofejni primerci ove divljači.

Trenutno tu boravi 40 muflona.

Mufloni su na Frušku goru, podseća Konstantin Plužarević, pomoćnik direktora Nacionalnog parka, u Institutu “Vištuk” , doneti još početkom dvadesetog veka, kada su lovišta na ovoj planini bila u vlasništvu plemića iz tadašnje Austrougarske.

– Tada su, kako bi lovove na Fruškoj gori učinili što atraktivnijima, uneti prvi jeleni lopatari i mufloni – napominje naš sagovornik. – Kasnije je ova divljač, koja se u Evropu proširila sa Sardinije i Korzike, donošena i iz Austrije, pa i sa Briona. Bilo je krajnje vreme da se mufloni ponovo uvezu i da opet imamo atraktivnu lovnu divljač, koja može da ponese zlatnu medalju. Tome će značajno doprineti to što smo uvezli muflone iz tri familije. Nadam se da će nam, do kraja godine, biti ispunjeni i planovi da uvezemo i nove primerke jelena lopatara.

Cijeli članak na Novosti.rs.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)