Skip to content

Optilock montaže

Optilock montaže

Uvod

Optilock montaže posebno su dizajnirane za puške Sako i Tikka i pripadaju tvrtki Sako (kao zaštitni znak). Sako je (zadnja dva desetljeća) u vlasništvu talijanske tvrtke za oružje Beretta Holding Group, kao i Tikka, Burris, Steiner, Benelli, Franchi, Uberti i drugi.

Međutim, Optilock montaže proizvodile su se desetljećima i prije nego što je Sako postao član grupe Beretta Holding Group. Većina ljudi na Sako pomisli kad se spomene Optilock. To je logično jer je Sako Optilock zaštitni znak u vlasništvu tvrtke Sako.

Optilock montaže dostupne su samo kao fiksne montaže, ali nije uvijek bilo tako. U prošlosti su postojale montaže za brzo otpuštanje, no one su se prestale proizvoditi.

Optilock montaže

Prsteni Optilock, Tikka – Sako, 34 mm (Izvor: Optics Trade)

Ove montaže poznate su po svojoj pouzdanosti, jednostavnom postavljanju, a krajnji kupci često ih montiraju po principu „uradi sam”.

S druge strane, ove montaže teško je skinuti nakon više godina upotrebe. Zapravo se baze jako utisnu u suženi žlijeb.

Nažalost, za optičke ciljnike sa žlijebom nema originalnog rješenja za postavljanje. Postoje, međutim, poslijeprodajna rješenja koja odgovaraju optičkim ciljnicima sa žlijebom i Optilock bazama.

Osnovne značajke

Optilock montaže uvijek su dvodijelne montaže na kojima je montaža odvojena od baze.

Za baze za Sako modele dostupni su različiti KR razmaci kako bi se oko optimalno rasteretilo pri različitim udaljenostima. KR znači razmak i potječe od njemačke riječi Kröpfung. Mjeri se od sredine vijka (na mjestu na kojem je montaža povezana s puškom) do kraja prednjeg prstena.

Optilock montaže

Prsteni Optilock, Tikka – Sako, 34 mm (Izvor: Optics Trade)

S druge strane, za Tikka puške dostupna je samo jedna verzija baze, koja se obično naziva bazom sa žlijebom od 16,5 mm (ponekad se navodi i 17 mm).

Dostupne su i Optilock montaže za žlijeb od 11 mm, npr. za Sako Quad. One se mogu upotrijebiti i za ostale puške sa žlijebom od 11 mm koje su dostupne na tržištu.

Nadalje, Optilock montaže za Weaver i Picatinny žljebove na sreću su također dio proizvodnje i predstavljaju najuniverzalnije rješenje. Rijetko se upotrebljavaju, iako se radi o vrlo kvalitetnim montažama za optičke ciljnike.

Optilock montaže

Optilock Weaver / Picatinny baza (Izvor: Optics Trade)

Za originalne baze dostupni su Optilock prsteni za različite dimenzije cijevi: 25,4 mm (1 inč), 30 mm i 34 mm. Važno je spomenuti da se u Optilock prstenima nalaze polimerski umetci koji omogućuju savršeno poravnanje ciljnika i jednoliko raspoređuju pritisak na cijev optičkog ciljnika. Umanjuju i mogućnost prekomjernog zatezanja prstena te će ti umetci obično smanjiti mogućnost ogrebotina na optičkom ciljniku.

U sljedećoj tablici navedene su sve visine dostupnih prstena.

Tablica svih visina i naziva prstena

Optilock montaže

Tablica svih visina i naziva prstena (izvor: https://www.sako.fi/scope-mounts)

Sako modeli za koje se mogu upotrijebiti Optilock montaže

Optilock montaže za puške Sako mogu se upotrijebiti na svim modelima sa suženim žlijebom, a to su: svi 85 modeli, svi 75 modeli, L461/L579, S491/M591, Quad i Finnfire II.

Tikka modeli za koje se mogu upotrijebiti Optilock montaže

Optilock montaže posebno se proizvode i za sve Tikka puške sa žlijebom od 16,5 mm. Te baze mogle bi se upotrijebiti i na Sako TRG puškama, no bilo bi ih nekako neobično upotrebljavati na takvim puškama. Statistički gledano, ove montaže nisu toliko popularne i uobičajene kao one na Sako puškama. Glavni razlog mogao bi biti taj što za Tikka puške postoji mnogo poslijeprodajnih rješenja i Tikka puške cijenom su pristupačnije od Sako pušaka, zbog čega bi se moglo zaključiti da vlasnici Tikka pušaka traže i jeftinije montaže.

Optilock montaže

Prsteni Optilock, Tikka – Sako, 25.4 mm (Izvor: Optics Trade)

Zaključak

Optilock montaže dobro su poznate i često upotrebljavane montaže za Sako i Tikka puške. Nadalje, vrlo su pouzdane i, s obzirom na dizajn, prilično skupe. Ako tražite jeftinije rješenje, na tržištu su dostupni poslijeprodajni dijelovi za manje konvencionalne montaže. Na primjer: Recknagel dijelovi za montaže mogu se upotrijebiti na Optilock bazama.

Ako tražite fiksnu montažu za svoju Sako/Tikka pušku, vjerojatno nećete pogriješiti ako se odlučite za Optilock.

Renato BRODAR

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)