Skip to content

Od svibnja do kraja lipnja vrijeme kada na svijet dolazi najveći dio podmlatka divlje faune

Kasno proljeće, točnije period od polovice svibnja do kraja lipnja je period godine koji su naziva i period mladunčadi, s obzirom na to da najveći broj podmlatka divljači upravo sada dolazi na svijet. Tu su prije svih lanad (mladunčad srneće divljači), telad (mladunče europskog jelena i jelena lopatara), mladunčad divokoza, te pilići pernate divljači, fazana, divljih pataka, piše Agroklub.

Divlji praščići ili janjad muflona, u ovom periodu su i dalje vezani za majku, nesamostalni i u velikoj opasnosti postati plijenom raznih predatora, kako dlakavih (šakali, lisice, vukovi), tako i pernatih (vrane, svrake). Većina njih također u ovom periodu donosi na svijet mlade i odgaja ih.

Priroda svoje savršenstvo, dovitljivost i ljepotu pokazuje i u slučaju mladunčadi. Surova je istina da mnogo mladunaca ne doživi zrelo doba, ali fascinantan je način kako je priroda kao čarobnim štapićem sredila da mladunci i(li) pilići prežive sva iskušenja surovog svijeta na koji su kročili.

Mladučad divljih papkara i zečeva štite se od predatora mirisnim žlijezdama koje u prvim danima života nisu aktivne, a o čemu možete više pročitati na Agroklubu.

Lovcima je poznato da su svibanj i lipanj period mladunčadi, te u to vrijeme nije dozvoljen bilo kakav grupni lov. U navedenom razdoblju zabranjeno je izvođenje i obuka pasa u lovištu, kako se divlja fauna i njen podmladak ne bi uznemiravali.

Cijeli članak na Agroklubu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)