Skip to content

Novinari upoznali kako lovci žive i hrane se u suživotu s prirodom

Novinari Jutarnjeg lista koji su do sad imali kruto mišljenje o lovu i lovcima, zajedno su sa lokalnom ekipom lovaca, ujedno i kuhara, krenuli u ranojutarnji lov na prepelice u okolici Žrnova u Gradu Korčuli u potrazi za dobrom pričom.

Upoznaju se sa potrebom sigurnosti na terenu, maskirnom i reflektirajućom odjećom i činjenicom da bez dobrih pasa prepeličara – nema dobrog lova na prepelicu.

Novinari upoznaju kako lovci žive u suživotu s prirodom.

– Lovci su zaduženi da prvenstveno skrbe za divljač, od osiguravanja prihrane i pitke vode, oni se brinu za lovišta, u priobalju čiste požarne puteve, pošumljavaju i provode druge aktivnosti zaštite prirode. Dodatno, “odstrel” je propisan zakonom i provodi se tako da se omogući održivost životinja, točno se zna što se smije i što ne smije, a posebno se pazi na propisane datume lovostaja. Naši pravi lovci su članovi lovačke udruge Kamenjarka i doista, njima je odlazak u lov doživljaj gdje zapravo surađuju s prirodom – što smo mogli i iz prve ruke vidjeti jer je tijekom našeg druženja stigla cisterna s vodom za životinje, koju lovci iz udruge sami financiraju, donose novinari Jutarnjeg.

Na otoku Korčuli najcjenjeniji je divlji zec i njega se smije loviti samo u kasnu jesen i zimu. Divlja svinja se tu pojavila prije dvadesetak godina, a posebno je na cijeni i prepelica, ptica selica koja s naših krajeva kreće prema Korčuli. Lovci tu još love fazane, divlje golubove, šljuke, dok za lov na muflona moraju potegnuti do Pelješca.

Novinari su došli na otok ne samo da bi upoznali čari lova, nego i dočarali kako lokalni pripremaje recepte od divljači.

Pogledajte kako se pripremaju recepti, ‘Divlji zec na način lugarove žene’, ‘Juha od prepelice’, ‘Vepar na gradelama’ ili ‘Paprike punjene prepelicama’, a i više o doživljaju lova pročitajte klikom ovdje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)