Skip to content

Najmlađi predsjednik lovačke udruge Zoran Cicvara o problemima mladih u Hrvatskom lovstvu

Autor: Zoran Cicvara

Nažalost danas u Hrvatskom lovstvu viđamo sve više i više “sijedih glava” a sve manje mladih ljudi. Hrvatskom lovstvu potrebna je podhitna obnova to jest podmlađivanje. Ako se nastavi ovako kado do sada lov u Hrvatskoj ubrzo će izumrijeti.

Lov postoji od pamtivijeka i sve do danas je opstao. Upravo zbog toga ne možemo dopustiti da uskoro izumre. Moramo biti svjesni da bez mladih nema ni budućnosti. Potrebno je da u suradnji sa Hrvatskim lovačkim savezom pronađemo način na koji možemo privući mlade i upoznati ih u pravom svjetlu s lovstvom i na taj način napokon ovaj gorući problem u Hrvatskom lovstvu koji se već dugo godina gura pod tepih riješiti.

Potreban nam je kvalitetan zakon o lovstvu za kojim već jako dugo godina žudimo. Trebamo se ugledati na ostale zemlje članice Europske unije i na njihove zakone o lovstvu. Mladima je potreban zakon koji će im omogućiti da sudjeluju u lovačkim aktivnostima u lovištu pa tako i izvan njega. Danas je u Hrvatskoj praksa da se lovački ispit polaže sa 18 godina bez potrebnog prijašnjeg stažiranja u lovištu i sudjelovanja u lovnim aktivnostima što je jako loš primjer. Mlade se prije polaganja ispita treba upoznati sa prirodom i što zapravo znači lov. Potrebno nam je uvesti stažiranje sa 16 godina života te kroz te dvije godine do ispita mlade uvesti u svijet lova kroz praksu koja je u ovom smislu neophodna. Potrebno im je pokazati prave čari uzgoja, zaštite i naposljetku lova divljači. Mladima treba omogućiti nesmetano djelovanje sa svojim ocem, djedom ili mentorom u raznim lovačkim aktivnostima u lovištu kao što su prehrana divljači,  igradnja hranilica, pojilica i sl.

Kao predsjednik jedine lovačke udruge za mlade u Hrvatskoj trudim se i truditi ću se i dalje da se stanje u našem lovstvu promijeni na bolje. Nadam se da ću uspijeti u svome naumu i da ću kroz rad udruge koju predstavljam bar u nekoj mjeri privući mlade i izboriti se za što bolja prava i uvjete u Hravtskom lovstvu kao što to oni i zaslužuju!

Galerija slik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)