Skip to content

NAJAVLJUJEMO: 2. po redu znanstveno – stručni skup Priroda i divljač na temu “Strane vrste i lovstvo”

Najavljujemo 2. znanstveno – stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem „Priroda i divljač“ – Strane vrste i lovstvo, koji se održava 1. ožujka 2018. na Veleučilištu u Karlovcu s početkom u 9:00 sati (predavaona 1/II, Trg Josipa Jurja Strossmayera 9, Karlovac).

Invazivne strane vrste (IAS) danas su jedan od glavnih razloga ugroženosti bioraznolikosti i stabilnosti ekosustava u cjelini,
a osim toga, one često mogu imati značajan negativan socioekonomski utjecaj, kao i štetan utjecaj na zdravlje ljudi.

Različiti su putovi unosa i širenja stranih vrsta, a lov je stoljećima bio jedan od razloga unošenje ptica i sisavca kao divljači. Iako je posljednjih desetljeća takva praksa smanjena, lov je i dalje jedan od mogućih razloga unošenja stranih vrsta, čak i ilegalno s namjerom lova u budućnosti.

Na međunarodnoj razini Federacija nacionalnih asocijacija lovaca Europske unije (FACE) objavila je Manifest za biološku raznolikost (2010) u kojem je iskazala nužnost da se utvrdi, kontrolira i izbjegava unošenje stranih životinjskih i biljnih vrsta. Nadalje, lov i lovne metode prepoznati su kao kvalitetan alat za kontrolu i iskorjenjivanje nekih stranih vrsta.

U svijetlu navedenog za skup je odabrana tema „Strane vrste i lovstvo“.

Smatramo da ovaj skup predstavlja dobru priliku za razgovor o problemu stranih vrsta, pogotovo između dionika iz područja zaštite prirode i iz područja lovstva.

Rad cjelodnevnog skup će se odvijati kroz usmena stručna izlaganja na temu stranih vrsta, a završit će jednosatnom panel diskusijom „Strane vrste i lovstvo“.

Sudjelovanje na skupu je besplatno uz prethodnu email najavu: tomislav.dumic@vuka.hr

Informacije o skupu i program: www.vuka.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)