Skip to content

Na sjeveru Hrvatske službeno odstreljen čagalj (šakal) – lovci u brigama za fond divljači

Prošlog vikenda, lovci lovačkog društva „Fazan“Draškovec odstrijelili su u svojem lovištu čaglja (Canis aureus L.).

Prema dostupnim podacima ovo je prvi službeno odstrijeljeni čagalj na području Međimurske županije koja se nalazi na sjeveru Hrvatske.

Lovniku spomenutog društva Danijelu Granatiru pošlo je za rukom odstrijeliti čaglja u skupnom lovu. Nakon pregleda lovine ustanovljeno je da je odstrijeljen mužjak čaglja. Usporedbom zadnje šape sa podacima iz ‘Stručne podloge za utvrđivanje osnovnih odrednica obitavanja, satusa i smjernica gospodarenja čagljem u Republici Hrvatskoj’ nedvojbeno je utvrđeno da se radi o čaglju.

Kod čaglja su na sve četiri noge jastučići drugog i trećeg prsta u stražnjem dijelu srasli tako da formiraju jedinstven jastučić u obliku slova U (Tóth i sur., 2010.).

Duže vrijeme nagađalo se da su se u Međimurju pojavili čagljevi, no ovim službenim odstrelom to je i potvrđeno. Izuzeta je lubanja čaglja koja će biti ocijenjena prema Pravilniku o ocjenjivanju trofeja.

Čagalj na njihovom području nema prirodnog neprijatelja.

Pisali smo i o čaglju odstreljenom na području Varaždinske županije, a o čemu nas je obavijestio tamošnji lovac iz Lovačke udruge Fazan Varaždin.

Čagalj (šakal) sve se više širi – i to na sjeveru Hrvatske

Pojava čaglja u lovištima stavlja pred lovce novu brigu kako sačuvati fond divljači pred ovim vrhunskim predatorom koji za sada nema neprijatelja, te mu je omogućeno nesmetano razmnožavanje. Znanost je dokazala da se čagljevi mogu pariti, a samim tim i razmnožavati sa domaćim psima.

Telegraf donosi kako je na području Balkana najviše čagljeva (šakala) primećeno u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, mada su registrovani i u Vojvodini, pa i 2015. na periferiji Beograda, u Borči. Šume Pančevačkog rita poznate su i po tome što se u njima s vremena na vreme pojavljuju čagalji (šakali).  Ovi divlji psi su prirodni rezervoar različitih zoonoza (besnila, trihineloza, alarioza) i kao takvi mogu da šire zaraze jer noću prilikom lova obilaze prostore na kojima čovek i domaći psi borave danju, piše Telegraf.

Za širenje čagalja po Evropi najviše je zaslužan pad populacije vuka, a o čemu je govorio poznati slovenski stručnjak.

VIDEO: Za širenje šakala u Europi zaslužan pad populacije vuka

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)