Skip to content

Mladi se okreću internetu, nemaju interes za lovstvo

Nema službene statistike, ali možemo ‘odokativno’ procijeniti da je starost lovaca na našim prostorima oko 50 godina. Jesmo li u pravu i zašto je tome tako?

Da se mlade pridobije lovu, nedavno su u Srbiji započeli projekt izrade ‘Enciklopedije za lovački podmladak’, a o čemu smo pisali,  vjerujemo prvi takav projekt u našoj regiji koja će sadržavati 300 stranica i bit će namijenjena uzrastu djece od 10 do 15 godina. I u Srbiji procjenjuju da je prosječna dobna skupina lovaca oko 50 godina.

Ta dobna skupina procjenjuje se i u Hrvatskoj, točnije Slavoniji. Isticali su problem i Slovenci koji apelriju da u pojedinim lovačkim društvima zbog starosne dobi, sami nisu u mogućnosti organizirati odstrjel prema lovno – gospodarskom planu, a o čemu smo isto informirali.

Starosna struktura postaje sve više zabrinjavajuća pojava jer se lovački redovi slabo, a u pojedinim sredinama uopće ne pomlađuju.

-Interes mladih ljudi za lovstvo praktički ne postoji čak ni u malim seoskim sredinama vjerojatno zbog opće situacije u društvu što uzrokuje narušene odnose među ljudima, no ne možemo zaobići ni financijsku stranu priče jer su godišnje obaveze svakog lovca velike – kazao je za Pozega.eu Antun Prša, predsjednik malog lovačkog društva „Sokol“ iz Bučja pokraj Pleternice u kojemu je od 30 članova samo dvadesetak posto mlađih od 30 godina!

Taj šezdesetogodišnjak dodaje da je situacija prije rata bila osjetno bolja, pa izlaz vidi u boljoj edukaciji mlađe populacije o prirodi, lovstvu itd.

– Oni su jednostavno neizainteresirani za takve aktivnosti okreću se internetu, društvenim mrežama i suvremenim medijima, očito se više uključuju u sportske klubove ovisno o afinitetu svakog pojedinca – mišljenja je i predsjednik Brodsko – posavske županije Mato Grgić.

–Prije nekoliko godina kroz izmjene zakonskih propisa tražili smo da osoba sa navršenih 16 godina(a ne kao sada 18) može polagati lovački ispit nakon čega bi se mogli uključiti u društva i raditi za njihov boljitak počevši od pripravničkog stažiranja, pa do poslova na prihrani divljači, te izgradnji lovno-gospodarskih i lovno-tehničkih objekata, no to nije prihvaćeno – ističe Zdravko Vujnović za Pozega.eu, potpredsjednik Hrvatskog lovačkog saveza zadužen za Istočnu Hrvatsku, koji je i čelnik Lovačkog saveza Požeško-slavonke županije. Više o toj temu iz Slavonije klikom ovdje.

Tags:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)