Skip to content

Lovci tražeći divljač zalutali u minsko polje: Jedan poginuo, drugi ozlijeđen

Jedan lovac je smrtno stadao, a drugi je teško povrijeđen u nesreći koja se dogodila u minskom polju između Vozuće i Ribnice u Općini Zavidovići u BiH, u subotu 28.7. oko 22 sata, donosi Klix.ba.

Dvojica stradalih muškaraca su lovci koji su u subotu tragali za divljači na lokalitetu Vozuće, informaciju donosi N1.

Klix.ba saznaje da je u minskom polju poginuo S. Z. iz Gračanice, dok je teško povrijeđen E. H. iz Srebrenika.

Demineri Federalne uprave civilne zaštite jutros u 5 sati su ušli u minsko polje kod Vozuće kako bi izvukli tijelo lovca koji je poginuo sinoć oko 22 sata.  U akciji su učestvovala dva deminerska tima i jedan tim s dva psa za otkrivanje mina. Pripreme za akciju su trajale od sinoć, a jutros u 5 sati, kada su se za to stekli uvjeti i vidljivost, ušli su u minsko polje te su nakon više od pet sati uspjeli doći do tijela lovca, piše Klix.ba.

Povređeni lovac uspeo je da dozove pomoć pa je nakon toga evakuisan i smešten u bolnicu, pa je operiran zbog teških povreda na nozi i trenutno je van životne opasnosti.

Bosna i Hercegovina je više od dve decenije nakon rata i dalje najzagađenija država minama u Evropi. Procena Centra za uklanjanje mina (MAC) je da je trenutno više od hiljadu kvadratnih kilometara njene teritorije minski sumnjivo, što ugrožava više od pola miliona njenih stanovnika, piše N1.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)