Skip to content

Lovci podigli glas: ‘Ne dozvoliti odstrel krmača tokom cijele godine!’

Na eSavjetovanju trenutno traje javna rasprava o prijedlogu Ministarstva poljoprivrede koje predlaže da se krmača divlje svinje može odstreljivati tokom cijele godine. Trenutno je na snazi lovostaj krmače od  od 1. veljače do 30. lipnja.

Zašto se lovci bune? Nije u skladu s etičkim načelima kojima uče. Krmača se ne odstreljuje dok je visoka bređa i dok vodi mlade.

Ministarstvo se pravda da ‘povećanje brojnog stanja vrste divljači svinja divlja predstavlja potencijalu ugrozu biološke raznolikosti i brojnog stanja ostalih vrsta divljači i životinja’ te zbog toga traži da se krmača odstreljuje tokom cijele godine.

Pri objavi članka na LovciBalkana.com i popratnoj Facebook stranici, ostavljeno je stotinu komentara, manje više svi u istom smjeru, a isto mišljenja su lovci iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, BiH kao i kolege iz Hrvatske – recite NE ukidanju lovostaja na odstrel krmača.

Ukida se lovostaj na krmače zbog povećanja broja divljih svinja

Takvog mišljenja je i Vedran Slijepčević koji pojašnjava:

Odstrijeliti krmaču u tom periodu znači učiniti neetičan postupak koji će osuđivati redom svi pripadnici društva – počevši od lovaca, preko građana sve do predstavnika udruga ljubitelja životinja. Odstrijel krmače u laktaciji znači dugo gladovanje i u konačnici smrt njezine prasadi što je bez ikakve sumnje nepotrebna okrutnost prema životinjama.

Bitnije je ostaviti svoj komentar na stranici eSavjetovanje gdje traje javna rasprava te apeliramo da se to i učini. Trenutno je tamo sedam komentara koja donosimo u nastavku.

Dejan Mostovac

Važeći pravilnik o lovostaji nije potrebno mijenjati i odstrel krmače u periodu lovostaje bio bi protiv svih etičkih i humanih ljudskih načela. Po mom mišljenju odličan učinak na smanjenje brojnosti bilo bi dopuštanje odstrjela uz upotrebu noćnih pomagala(ionako ih određeni postotak lovaca koristi) kao i povećanje odstrjela za 100%.

Vedran Slijepčević

Pozdravljam inicijativu Ministarstva za redukciju brojnosti divlje svinje. No, je li ukidanje lovostaja za krmaču najbolja mjera koja bi trebala poboljšati redukciju brojnosti divljih svinja?
Vjerujem da nije iz sljedećeg razloga:
Lovostaj za krmaču je u razdoblju dok je krmača u visokom stadiju graviditeta, odnosno u razdoblju dok vodi prasad koja još jako ovisi o njoj. Odstrijeliti krmaču u tom periodu znači učiniti neetičan postupak koji će osuđivati redom svi pripadnici društva – počevši od lovaca, preko građana sve do predstavnika udruga ljubitelja životinja. Odstrijel krmače u laktaciji znači dugo gladovanje i u konačnici smrt njezine prasadi što je bez ikakve sumnje nepotrebna okrutnost prema životinjama. Drugim riječima, lovci to neće raditi. Eventualni odstrjel jalove krmače u tom periodu koji bi se mogao smatrati etičnim ionako neće imati značajan redukcijski učinak.
Kao bolje mjere predlažem sljedeće:
1. ukidanje ograničenja broja odstrijeljenih divljih svinja na području cijele države, uz zadržavanje obveze slanja podataka o odstrjelu divljih svinja u Središnju lovnu evidenciju kako bi se evidentirao točan broj odstrijeljenih divljih svinja u svakoj godini i na taj način uspješno pratio vrtoglavi porast brojnosti ove vrste problematične za poljoprivredu.
2. mjera koja bi se trebala provesti zajedno s prvom navedenom, bila bi dozvoljavanje noćnog lova pomoću noćnih optičkih ciljnika i kao i termovizijskih ciljnika koji će povećati efikasnost lova divljih svinja, selektivnost prilikom odstrjela kao i smanjiti štete na usjevima.
3. ograničenje iznošenja prihrane za divlje svinje u lovišta.
Tek ako ove tri mjere ne donesu željene učinke, ima smisla diskutirati o ukidanju lovostaja na krmaču.

Željko Vlaisavljević

Mnoštvo je razloga zašto ne podržavam Prijedlog pravilnika o izmjeni Pravilnika o lovostaju, tim više što se prepoznaje inicijativa na temelju koje je predlagatelj predložio izmjene.
Opet nitko, kako mi se čini, ne uvažava struku i dobru praksu lovoovlaštenika ili koncesionara koji ovom vrstom krupne divljači gospodare prije svega temeljem lovnogospodarske osnove-podzakonskog akta i nemaju, nazovi „problem“ prekobrojnosti svinje divlje.
Što će nam se dogoditi u slučaju prihvaćanja prijedloga, u što ne sumnjam, sudeći prema nedavnom Nacrtu prijedloga Zakona o lovstvu na e-savjetovanju gdje su predlagatelj i sudionici savjetovanja dali niz izvrsnih rješenja…na tragu normiranja pojedinih područja, dijelova i segmenata lovstva, gospodarenja divljači…u konačnici uvođenja reda u ovo područje.
Prema struci, parenje-bucanje svinje divlje je već krenulo, što ovisi naravno o više čimbenika staništa, traje studeni i prosinac mjesec, graviditet oplođenog ženskog grla traje 115-117 dana, prašenje krmača u veljači, ožujku i travnju, prasad siše oko 3 mjeseca, krmača ih vodi još oko 3 mjeseca, da bi ženska grla bila spolno zrela sa oko 9 mjeseci, što je razlog zašto tijekom ljetnih i ranih jesenskih mjeseci u lovištu vidimo malu prasad. Korištenjem jednostavnih matematičkih izračuna možemo vidjeti gdje će nas to dovesti.
Sitnu dlakavu i pernatu divljač od kojih neke vrste nazivamo „predatori“ kao što je lisica, kuna bjelica, čagalj… zaštitili smo važećim Pravilnikom o lovostaju „ženka koja je visoko bređa ili dok vodi mladunčad“ za sisavce , a za ptice „dok sjedi na jajima i dok hrani mladunčad“.
Što je sa ženskim grlima svinje divlje-krmačama, gdje je tu lovna etika, kodeks ponašanja hrvatskog lovca (nikada napisano-objavljeno), lovački običaji, pravna regulativa i stečevine EU…
U lovnoj praksi, a bio sam kod nekoliko lovoovlaštenika koji gospodare glavnom vrstom krupne divljači-svinjom divljom, u pravilu se tijekom siječnja odstreljuju visoko gravidne-suprasne krmače, krmače koje su se netom oprasile i ne napuštaju izgrađena gnjezda-brloge, prije svega zbog teže pokretljivosti i zaštite potomstva. Prasad „udave“ lovački psi jer se lovi prigonom, čestita se vrsnim strijelcima, odstreliteljima…
Opisani način neće nas dovesti daleko, ali vrlo brzo u bezbroj problema.
Dosadašnje gospodarenje ovom vrstom krupne divljači dovelo nas je do kako se to navodi u temi savjetovanja „pojavnosti povećanja brojnog stanja stanja divlje svinje…promjena biologije…dvostruko prašenje tijekom jedne godine…“
Ako govorimo o povećanom prirastu, u što osobno ne vjerujem, ovo je prilika primjerice, za izmjene vrijednosti prirasta Stručne podloge za bonitiranje…
Problem su i „nerealne“, lovnogospodarske osnove sačinjene temeljem proizvoljnih zahtjeva lovoovlaštenika, bojeći se financijskih izdataka, gdje ni dopušten odstrel +50%, eventualno i redukcijski odstrel ne može imati utjecaj na brojnost svinje divlje, tako da se otvara prostor za nešto sasvim drugo, što je u interesu lovoovlaštenika, ali ne i prema članku 4. Zakona o lovstvu „dobru od interesa za RH i uživa njegovu osobitu zaštitu“ .

Danijel Haramina

Dopustiti odstrel bilo koje vrste divljači dok je bređa ili vodi mladunčad je apsolutno neetički, nehumano i nelovački.

Darko Glanz

Postojeći jednostavno ne treba mijenjati!!

Mario Kasupović

Osobno mislim da ova izmjena nema nikakvog smisla,pogotovo ako je krmača gravidna ili vodi mlade.Očito je da se ovom izmjenom želi smanjiti populacija divljih svinja koje su u cijeloj zemlji u ekspanzji.Jel ako se odstrijeli krmača koja u sebi ima razvijeno primjer 10 mladunaca di je tu etika,ili da vodi 10 mladunaca koji ovise o njezinom mlijeku automatski su osuđeni na sporo umiranje od gladi i tu nema nikakve lovačke etike.

Eduard Graf

Kako je moguće da je dozvoljen odstrel i za vrijeme gravidnosti ili laktacije krmača. Što onda sa mladima ako se krmača odstreli a oni su ovisni o njezinom mlijeku? Mislim da bi to bio preveliki presedan u lovostaju i da to ne bi bilo dobro prihvaćeno u međunarodnoj zajednici, a posebno među zaštitarima životinja. Takvi postupci (ili nekome ustupci) nisu za civilizirano društvo kakvom smatramo da pripadamo.

Imate potrebu založiti se da se ne prihvati prijedlog Ministarstva? Ostavite komentar o tome na eSavjetovanju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)