Skip to content

Ljuban Louis Stanković govori nam o iskustvu i lovu u Kanadi

Imali smo prilike porazgovarati sa životopisnim lovcem naših korijena, koji živi, radi, djeluje, prihranjuje i lovi divljač u Kanadi.

Ljuban Louis Stanković, lovac i predsjednik Srpskog lovačkog društva Beli orlovi Windsor, ovih dana, početkom oktobra otiša je na dvotjedni lov na losa i to u 1850 kilometara udaljeni Red Lake, Ontario. Do sada je odstrjelio 30 komada losa, kako kaže, po kanadskim ‘moosea’. Lovom se bavi 45 godina, iza njega je bogata lovačka soba sa trojefima, brojni lovovi, naslovnica u časopisu Outdoor Life za sportaša godine povodom ličnog odstrela tridesetog losa.

U Kanadu je došao 1964. godine, a vlasnik je mesnice Dedas Meats and Deli.

Interesiralo nas je na koji način funkcionira lovstvo u Kanadi i postoje li tamo lovačka društva, kao kod nas.

– Mi u Kanadi imamo društvo, ali nemamo zvanično lično lovište. Ja osobno lovim na državnom prostoru –  losa, srne (belorepog jelena), medveda i vukove. Ne gospodarimo divljim svinjama. Obično putujem 1850 kilometara do određenog mjesta gde lovim. Srne isto lovim lokalno, ali sa strelom ili kremenjačom.

Lov na srnu lukom i strelom

U lov na losa ne može lovac pojedinac

– Ne morate biti član lovačkog društva, možete loviti sami, ali da bi dobili dozvolu za lov na losa, mora postojati grupa lovaca i jedino tad možete ići u lov na muškog ili ženskog losa. Zavisi i u kojoj zoni lovimo. Svaka zona je različita. U nekim zonama dok se odlazi u lov na muškog losa, potrebno je da se kreira grupa od 5 lovaca, i možda 8 za ženskog losa, dok je u nekim lovnim zonama minimalna brojka 15 i 20 lovaca. Nema garancije da ćete dobiti dozvolu za lov na losa, postoje jake regulacije.

Pitali smo kolika je cijena odstrela losa u Kanadi

– Dozvola za losa iznosi 57 dolara, za srnu (ženka belorepog jelena) i medvjeda 45 dolara. Ne dobije je svatko, preda se zahtjev i izvlači se, organizira lutrija, dobijete li uopće pravo odstrjela muškog ili ženskog losa. Isto je i za srneću divljač. Za lov na ćurke (purane odnosno tuke i tukane) mora da  se za svaku dozvolu izdvoji 28 dolara i možete da ubijete 2 ćurana u proleće, a u oktobru možete čak odstreliti i jednu ženku. Ne možete odstreliti dva u jednom danu.

Kod njih se lovi lukom i strelom, kremenjačom, sačmaricom, vojničkom puškom. Sve ovisi kad se i što lovi te koje je doba sezone.

Los od 700 kilograma kojeg je lukom i strelom odstrelio kolega od Ljubana Louisa Stankovića sa jednog od lova

Možemo li doći na turistički lov u Kanadu?

– Što se tiče turističkog lova u Kanadi, morate da lovite sa određenim turističkim agencijama, u stvari sa ‘outfitersima’, to su obično ljudi koji su opskrbljivači te iznajmljuju vikendice i tu dobivate dozvolu za losa koja iznosi do 2 hiljade dolara. U cijenu je uključena vikendica i pratilac (vodič u lovu).

Što ste sve odstrelili u lovačkoj karijeri?

– Ja sam lično odstrelio 30 losa, 5 komada crnog medvjeda, a broj srna (porodica belorepih jelena) ni sam ne znam. Imam i odstrele vukova, lisica, i mnogo pernate divljači, zečeva, šakala. Najradije odlazim u lov na losa i srndaća (belorepog jelena). Ako ste dobri u dozivanju losa, može da Vam se približi čak i na 10 metara u sezoni parenja. To je obično krajem septembra i početkom oktobra. Vršio sam odstrele sa daljine od od 10 do 450 metara.

Donosimo i nekoliko fotografija sa lovačke sobe Ljubana Louisa Stankovića u Kanadi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)