Skip to content

Leica Amplus 6 Ciljnici

Leica Amplus 6 Ciljnici

Uvod

Iako je Leica već predstavila 3 nova proizvoda na Shot Showu 2020., nisu zaboravili na IWA. Njemački sajam se, uostalom, održava u njihovoj matičnoj zemlji. Iako je sajam na kraju odgođen zbog pandemije koronavirusa, bili smo informirani o svemu što treba znati o njihovim potpuno novim proizvodima. Najveće iznenađenje bio je, naravno, termalni Calonox na klip, Leicina karta za svijet termalne optike. Druga novost bila je serija ciljnika Amplus 6 koju ćemo ovdje pregledati.

Leica Amplus 6 Ciljnici

Izvor: Leica

Amplus 6 – ulazak u premium klasu

Do sada je Leica u svojoj ponudi imala tri serije ciljnika – Vrhunski Magnus; Fortis, predstavljen prošle godine, i Visus, njihova početna serija ciljnika. Sada, 2020. godine, Leica je zaključila da je krajnje vrijeme da osvježi svoju ponudu potonjih. Iako Visus za sada ostaje u proizvodnji, ciljnici Amplus 6 su sa svojim faktorom zumiranja od 6x mnogo moderniji.

Ciljnici Leica, posebno oni iz serije Magnus, poznati su po nevjerojatno širokom vidnom polju, najširem u kategoriji lovačkih ciljnika. Ciljnici Amplus 6 nisu iznimka od ovog pravila.

Kvalitetno aluminijsko kućište zrakoplovnog razreda vrlo je otporno na udarce, što znači da nećete imati problema s postavljanjem ovih ciljnika na puške s povratnim trzajem. Promjer cijevi je 30 mm, a nije dostupna opcija montiranja na šinu.

Leica Amplus 6 Ciljnici

Izvor: Leica

Kad je Leica u pitanju, ne smije se zanemariti ni estetika. Serija Amplus 6 može se pohvaliti elegantnom šasijom, a upadljivi, ali suptilni Leica logotip na zvonu objektiva dodaje izvanredan izgled.

S propusnošću svjetlosti većom od 90%, slike koje se gledaju kroz ove ciljnike su bistre – to je posebno uočljivo kada se koristi specijalist za sumrak 2,5–15x56i. Slike su visoko kontrastne i bogate bojama.

Leće su presvučene najboljim Leica premazima. Čak se i slavni premaz leće AquaDura® nanosi na vanjske optičke dijelove, sprečavajući nakupljanje rose i prašine te blago štiteći od abrazije.

Svi modeli dolaze s finom osvijetljenom središnjom točkom koja osigurava minimalno pokrivanje mete i omogućuje brzo pronalaženje mete u svim uvjetima osvjetljenja. Odjeljak za osvjetljenje smješten je nasuprot kupole za podešavanje smjera i ima prekidač za isključivanje između svake razine osvjetljenja (postoji ukupno 10 razina). Osvjetljenje napaja baterija CR2032.

Kupac dobiva 10-godišnje jamstvo prilikom kupnje ciljnika Amplus 6.

Leica Amplus 6 Ciljnici

Izvor: Leica

Asortiman modela

Leica je u ovoj seriji predstavila 4 modela za pokrivanje najčešćih vrsta lova, sve s končanicom u drugoj žarišnoj ravnini:

  • 1–6x24i, model dizajniran za lov pogonom
  • 3–18x44i, savršen izbor za vrebanje i lov u planinama
  • 2,5–15x50i, svestrani
  • 2,5–15x56i, specijalist za sumrak, sjajan za osmatračnice

Ciljnici su prema zadanim postavkama opremljeni pokrivenim kupolama s 0,1 MRAD, osim modela 3–18x44i koji ima otvorenu kupolu za elevaciju s klikovima ¼ MOA. 1–6x24i je jedini model kojem nedostaje prilagodljivo podešavanje paralakse.

Konačno, moderna serija Leica ciljnika s faktorom zumiranja 6x. Vrhunske značajke ovih ciljnika, poput širokog kuta gledanja, kristalno jasnih slika i robusnog tijela, zasigurno će uvjeriti mnoge. Tri su modela (1–6x24i, 2,5–15x50i, 2,5–15x56i) već dostupna, dok će se 3–18x44i na tržištu pojaviti u srpnju 2020. godine. Očekivane maloprodajne cijene su od 1300 € do 1600 €.

Galerija slik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)