Skip to content

Kormorani im zagorčavaju život, Ministarstvo dozvolilo odstrel, ali ne i lov. Pucaju po jednog kormorana

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske donijelo je rješenje za odstrel 1198 kormorana, a u Crnoj Mlaki su dobili dozvolu za 79 jedinki, za što imaju rok do 15. veljače. Nakon toga je pucanje i uznemiravanje kormorana strogo zabranjeno jer Crna Mlaka nije samo uzgajalište riba, nego i ornitološki rezervat.

Ovo što mi radimo ne može se nazvati lovom. Da je ovo pravi lov, došlo bi nas petero i onda bismo odjednom skinuli 79 komada. Ovako kada je samo jedan, puno je teže. Imaš pravo na jedan pucanj, ako promašiš, oni pobjegnu i vrate se tek za sat vremena. Ako pogodiš, onda se u nekim slučajevima ni ne vrate sve do sutra. Pametne su to životinje i to pokazuju na sve moguće načine, od načina hranjenja do izbjegavanja nas lovaca, kaže Krešimir Drašner veterinar koji je jedan od ovlaštenih osoba za odstrel komorana na ribnjacima Crna Mlaka., donosi Jutarnji.hr.

Ivan Prepolec, vlasnik uzgajališta, kaže kako oni godišnje proizvedu oko 500 tona ribe, ali da im gotovo 90 posto proizvedene ribe unište različiti štetnici. Prepolec je svjestan da odstrel 79 jedinki ništa ne mijenja.

Odstrel se mora vršiti s registriranim lovačkim puškama, a obavlja ga dežurni čuvar, tako propisuje rješenje koje su dobili od Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Postoji i način na koji moraju voditi evidenciju odstrela. U zapisnik moraju unijeti koliko su patrona ispalili, koliko su kormorana i drugih ptica te grabežljivaca vidjeli i na kraju koliko su kormorana odstrijelili. Svaki odstreljeni kormoran moraju zamrznuti u posebno odvojenoj škrinji te čuvati sve do isteka roka kada će ih odnijeti u nadležnu instituciju na spaljivanje.

Prema njihovoj procjeni, na Crnoj Mlaci dnevno obitava najmanje 200 kormorana, a u jesen ih zna biti i šest puta više. Kada uračunamo podatak da jedan kormoran dnevno pojede pola kilograma ribe, onda 200 kormorana godišnje pojede čak 36.500 kilograma ribe.

Republika Hrvatska do sada je proizvođačima ribe na ime šteta isplatila više od 200 milijuna kuna odštete (oko 27 milijuna eura).

Rješenje za problem koji uzgajivači riba imaju s kormoranima se ne nazire. Što će biti nakon 15.2. kad odstreli prestanu? Sve će se vratiti na staro.

Kormoran nije zaštićena vrsta u EU.

Cijeli članak na Jutarnji.hr.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)