Skip to content

KIKINDA: Zemljoradniku zbog trovanja divljači i ptica šestomesečna zatvorska kazna

Osnovni sud u Kikindi osudio je na šest meseci zatvora Petra M. iz Vojvoda Stepe kod Nove Crnje zbog krivičnog dela protiv opšte sigurnosti. To je prva ovakva presuda u Srbiji izrečena protiv trovača divljači i zaštićenih ptica, piše Kurir.

Petar M. se na optuženičkoj klupi našao po krivičnoj prijavi Društva za zaštitu ptica zbog incidenta koji se dogodio u proleće 2015. godine. Lovci iz susednog Radojeva, tada su na jednoj parceli, na izlazu iz sela prema Vojvoda Stepi, zasejanoj pšenicom, registrovali veliki pomor divljih životinja.

Veštačenjem je utvrđeno da je za uginuće 28 komada srneće divljači, jednog orla belorepana, dve lisice i više orlova mišara odgovoran preparat ”brodisan”.

Istraga je utvrdila da je preparat za uništavanje glodara ”brodisan” Petar M. neodgovorno rasturio po svojoj njivi i time izazvao pomor divači. I lovci su protiv njega pokrenuli parnicu za naknadu štete. Ona je ranije okončana izvršnom presudom novosadskog Apelacionog suda. Petar M. je kažnjen sa 8,2 miliona dinara.

Cijeli članak klikom ovdje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)